logo F1online.sk

Latifiho rozosmiali správy o jeho konci

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2022

Uplynulé dva týždne sa niesli aj v duchu špekulácií o budúcnosti Nicholasa Latifiho. Kanaďan výkonmi príliš neohuruje a ak máme veriť zákulisným rečiam, vo Williamse to má aj poriadne nahnuté, dokonca tak, že vedenie uvažuje o jeho prepustení už pred koncom sezóny. Samotného Latifiho však tieto povedačky rozosmiali.

Okrem spomínaných špekulácií sa na twittri objavil aj príspevok kanadského novinára Norrisa McDonalda, podľa ktorého Latifi už dostal padáka. O tri hodiny neskôr sa za spôsobenie rozruchu ospravedlnil, informácie, ktoré sa k nemu dostali, neboli správne.

Novinárov v piatok zaujímala reakcia Nicholasa Latifiho na túto správu. “Keď som ju zbadal, trochu som sa rozosmial, pretože to vôbec nebola pravda. Stále som tu! Neustále sa o niečom špekuluje, taká je povaha tohto športu.”

“Ale určite ma prekvapilo, že s takým niečím prišiel známy reportér, a to bez akéhokoľvek reálneho základu. Naozaj som sa na tom len smial,” uviedol kanadský pretekár, ktorého však už čoskoro môže smiech prejsť.

Latifi je v šampionáte na poslednom mieste dokonca až za Nicom Hülkenbergom, ktorý v Saudskej Arábii obsadil dvanáste miesto. O takom dobrom výsledku sa Kanaďanovi môže zatiaľ len snívať. Jeho tímový kolega, absolútny nováčik vo Williamse, Alex Albon medzitým získal už tri majstrovské body.

Z tohto pohľadu je zaujímavé, že počas prvého piatkového tréningu bude musieť svoj kokpit uvoľniť Nyckovi de Vriesovi práve Alex Albon. Nie je však vylúčené, že Nicholas Latifi ako platiaci jazdec má s tímom zmluvne dohodnuté, že sa zúčastní všetkých tréningov v sezóne. Ani v ročníku 2021 nemusel uvoľniť miesto mladšiemu jazdcovi, hoci tímy musia hneď dva tréningy vyhradiť úplnému nováčikovi. Jack Aitken aj Roy Nissany vlani naskočili len do Russellovho auta.

A keď sa už toľko bavíme o špekuláciách: Podľa jednej má práve Nyck de Vries rokovať s Williamsom ohľadom sezóny 2023. Vyskúšať si ho v jednom z piatkových tréningov by určite nebolo na škodu.

Nicholas Latifi si z de Vriesovej účasti v prvom tréningu nič nerobí. “Pochybujem, že by to malo nejaký veľký dopad na mňa a moju prácu. Z pohľadu celého tímu je fajn získať aj ďalší názor na monopost.”

“A hoci to ani zďaleka nie je to isté auto, dá sa porovnávať s tým, ako sa vlani jazdilo v Mercedese, rovnako ako to občas porovnával George,” uvažuje rodák z Montrealu. De Vries totiž vlani viackrát sedel v aute strieborných šípov, napríklad aj na posezónnych testoch v Abú Zabí. “Pre tím je veľmi užitočné zistiť, aké skúsenosti by vedel priniesť, aký bude mať na auto názor.”

“Z mojej perspektívy o nič nejde, rovnako to nezmení nič na tom, ako vstúpim do prvého tréningu a ako sa budem pripravovať na súťažný víkend,” uzavrel Latifi.