logo F1online.sk

Chcel som dosiahnuť viac, priznáva Latifi

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 12. 2022

Nicholas Latifi ukončil svoju púť v najvyššej motoristickej triede len prednedávnom. Strávil v nej dovedna tri sezóny, absolvoval 61 veľkých cien a pripísal si na konto deväť bodov. Kanaďan je za možnosť pôsobiť v F1 vďačný. Priznáva však, že chcel, pochopiteľne, dosiahnuť viac.

Podobne ako v predchádzajúcich sezónach, Latifi ani v tomto roku nestačil po rýchlostnej stránke na svojho tímového kolegu. Na body to síce neznie až tak jasne – veď Albon ich získal len o dva viac – no čo sa týka predvedenej výkonnosti, rodák z Montrealu zaostával tak v kvalifikáciách, ako aj v pretekoch. Nečudo preto, že od budúceho ročníka zaujme jeho miesto Logan Sargeant, tretí muž tohtoročného šampionátu Formuly 2.

Jeden by sa nazdával, že po tom, čo sa rozhodlo o Latifiho budúcnosti, bude Kanaďan jazdiť uvoľnenejšie a odprezentuje sa lepšími výkonmi, no nestalo sa tak. V posledných štyroch pretekoch sezóny sa nedokázal umiestniť vyššie než na šestnástom mieste, s čím rozhodne nemôže byť spokojný.

„Keď sa vám nedarí, máte extra motiváciu bojovať o svoje miesto,“ uviedol Nicholas Latifi. „Zároveň som však pociťoval frustráciu a sklamanie, aj keď som vedel, že nebudem pokračovať. Bez ohľadu na to, či budem pokračovať alebo nie, stále som chcel predvádzať dobré výkony, dokončiť každú kvalifikáciu a preteky – obzvlášť po tom, čo som porozumel autu a dokázal z neho vyžmýkať maximum.“

„Vedel som, že skončím, to ale neznamená, že mi na výsledkoch nezáležalo. Svojím spôsobom som nemal čo stratiť, no posledných šesť pretekov sezóny bolo frustrujúcich a plných sklamania.“

Latifiho kapitola v F1 sa končí a hoci je za ponúknutú príležitosť vďačný, rozhodne chcel v kráľovnej motoršportu ukázať viac.

„Určite to bolo ťažké. Odchádzam s pocitom, že som chcel dosiahnuť viac. Bol by som rád, keby som zostal a mohol sa pokúsiť zlepšiť, zlepšiť sa spoločne s tímom. Nevyšlo to však, viem to už nejakú dobu. Teraz nastal čas sústrediť sa na ďalšiu kapitolu,“ uzavrel 27-ročný pretekár, ktorého ďalším pôsobiskom by mohla byť zámorská IndyCar.