logo F1online.sk

Latifi by pozíciu rezervného jazdca prijal, má však podmienku

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Podoba štartového roštu v sezóne 2023 je nám už viac-menej známa. Čakáme v podstate už len na rozhodnutie Haasu a Logana Sargeanta, ktorý pre definitívny zisk miestenky vo Williamse ešte musí získať superlicenciu. Tí, ktorým v rukách zostal pomyselný „čierny Peter“ si buďto musia nájsť miesto v inej pretekárskej sérii alebo prijať ponuku rezervného pilota. Platí to aj pre Nicholasa Latifiho.

Bolo by zaujímavé vedieť, koho si vyberie Williams prípade, že by nemohol nasadiť Sargeanta. Podľa Josta Capita nemá stajňa z Grove pre tento prípad pripravený žiadny „plán B“. Koho by si vybrali? Micka Schumachera, Nica Hülkenberga alebo by sa dokonca mohol nečakane vrátiť Nicholas Latifi?

Kanadský pretekár bol nedávno spájaný s miestom v americkej sérii IndyCar a tíme Chip Ganassi, čo však rodák z Toronta poprel. Mohlo by byť na stole aj miesto rezervného pilota niektorej stajne, ktorá ho ešte nemá obsadené? Podľa slov Nicholasa áno, ale má podmienku.

„O pozícii tretieho jazdca by som uvažoval jedine vtedy, keby som v nej videl realistickú cestu k návratu na štartový rošt Formuly 1. Keď však mám povedať úprimne a otvorene, niečo také nevidím realisticky,“ prehlásil Latifi otvorene v podcaste Beyond The Grid.

„Iste, Alex Albon si tým prešiel v minulom roku, čo dokazuje, že to možné je. Myslím si však, že v Red Bulle to bola iná situácia. Pokiaľ ide o mňa, tak pozícia rezervného pilota bez nejakej možnosti na návrat sa mi nepozdáva, pretože to nevidím ako svoju kariéru do budúcna,“ dodal.

Aký však bude jeho ďalší osud? Nuž, podľa týchto slov to vyzerá skôr na prestup do niektorej ďalšej série. Hoci nedávno svoj presun do tímu Chip Ganassi odmietol, sám priznal, že práve IndyCar je preňho „očividnou cestou“ a je to séria, ktorú mimo F1 sleduje najradšej.

„Keby som tam šiel, chcel by som jazdiť aj na ováloch. Nechcel by som sa totiž pripraviť o prípadnú možnosť bojovať o titul, zvlášť v prípade, že by som tam vydržal niekoľko rokov,“ hovorí Latifi.

„Kedysi som zastával názor, že sú veľmi nebezpečné, ale v posledných rokoch už ani veľmi nie. Myslím, že v priebehu celej sezóny majú len štyri také preteky a určite by som chcel odjazdiť všetky podujatia,“ dodal kanadský pretekár.