logo F1online.sk

Latifi má prvé body v sezóne: Nič by to na mojej budúcnosti nezmenilo, priznal férovo

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 10. 2022

Nicholas Latifi končí svoju púť vo Formule 1. Pred VC Singapuru Williams oficiálne oznámil, že po tejto sezóne končí spoluprácu s kanadským pretekárom. Ten sa v Suzuke najprv stal hitom internetu, keď v piatkovom voľnom tréningu na okruhu zablúdil. V nedeľu sa však smeje on, keď po správnom strategickom rozhodnutí vybojoval pre svoj tím dva body.

Latifi prezul pri prvej príležitosti. On i jeho tím nemali čo stratiť, Williams sa beztak pohyboval na chvoste, takže skúsili prezuť hneď po reštarte a boli úspešní. Nicholas sa vďaka skorej zastávke dostal dopredu a potom sa už len bránil.

Predbiehať v týchto podmienkach bolo veľmi zložité a ako vieme, Williams má na rovinkách veľmi dobrú rýchlosť. Latifiho tak zdolal v podstate len George Russell a neskôr Fernando Alonso na čerstvých pneumatikách. Výsledkom tak je skvelé deviate miesto a dva body pre Nicholasa i jeho tím.

„Som veľmi šťastný za tento výsledok v ťažkých podmienkach,“ povedal po pretekoch Latifi. „Už počas jazdy za safety carom mi bolo jasné, že tieto podmienky sú dostatočne dobré na prezutie na intermediálky. Rozhodli sme sa prezuť čo najrýchlejšie, to bolo pre zisk bodov rozhodujúce.“

„Mali sme pred sebou trochu čistého vzduchu, keďže jazda v balíku bola zložitá kvôli spreju od monopostov vpredu. Pneumatiky do prudkého dažďa boli jednoznačne zlá voľba.“

„Manažovať to ku koncu pretekov bolo veľmi zložité. Predné pneumatiky už boli hotové, takže som sa snažil len držať a doviezť to domov. Body sú peknou odmenou pre všetkých,“ dodal Latifi.

Kanadský pretekár sa však nijak nenaparoval a veľmi sympaticky odkázal, že ani tento výsledok by na jeho budúcnosti nič nezmenil. Priznal, že takýto výnimočný zárez nemení nič na tom, prečo sa Williams pred pár týždňami rozhodol takto.

„Získať tieto body je určite pekné, ale na konci dňa by to nič nezmenilo, ani keby rozhodnutie o mojej budúcnosti ešte nepadlo,“ priznáva férovo. „Preteky ako sú tieto a jeden výsledok nič nemenia na mojich predchádzajúcich slovách o nedostatočnej konzistencii. Určite je to dobré povzbudenie po osobnej stránke a sú to ďalšie body pre tím, čo je vždy skvelé, ale okrem toho nič viac.“