logo F1online.sk

Latifi by sa mal častejšie pozerať do zrkadiel, odkazuje Čou

Kuan-jü Čou
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala3. 10. 2022

Na Latifiho sa môžete spoľahnúť, ak chcete, aby na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo. Aj také posmešné komentáre sa na Kanaďanovu adresu začali kopiť po pretekoch v Singapure. Menej vtipné to však prišlo Kuan-jü Čouovi, ktorý doplatil na situačnú slepotu pilota Williamsu.

Komisári v tomto prípade nemali veľmi ťažkú úlohu a za incident zo siedmeho kola potrestali Nicholasa Latifiho. Na jeho konto mu pripísali dva “čierne” body a udelili mu trest v podobe straty piatich priečok na štarte pretekov v Suzuke. Latifi sa tak pravdepodobne posunie z dvadsiateho miesta na dvadsiate.

Kuan-jü Čou po pretekoch kritizoval jazdecké štandardy Nicholasa Latifiho. “Už v predchádzajúcom kole ma takmer natlačil na bariéru v ôsmej zákrute. Nuž a v tom nasledujúcom bol široký v tretej zákrute, následne v štvorke a päťke sa bránil, tak som si povedal, že to skúsim na vonkajšku.”

Latifi ho však absolútne neregistroval, pretože sa pripravoval na ďalšiu zákrutu, akoby vedľa neho nikto nebol. “Šli sme jeden vedľa druhého, keď som zbadal, že sa presunul až na ľavú stranu. Mňa vytlačil do bariéry.”

“Vzhľadom na to, že toto bolo len nejaké tretie alebo štvrté kolo pretekov, to bolo úplne zbytočné,” povzdychol si prvý čínsky pretekár vo Formule 1. “Musí sa skrátka častejšie pozerať do spätných zrkadiel.”

Raz darmo, ako zvykne hovoriť šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur: “Pri vypadnutiach neexistuje nič ako šťastie alebo smola. Niekedy je to technický problém, niekedy motor, niekedy Latifi…”

Čou sa dostal do blízkosti Nicholasa Latifiho po katastrofálnom štarte, ktorý ho stál päť priečok. Keď však prežil prvé dve kolá plné chaosu, nečakal, že vypadne len o pár minút neskôr.

“Ja som tam nevedel spraviť viac. Bol som vedľa neho, no ten chlapík sa rozhodol totálne mi zatvoriť dvere a natlačiť ma do bariéry. Zničilo sa mi predné zavesenie. Je to škoda, pretože som cítil, že máme rýchlosť,” rekapituloval svoju veľmi krátku VC Singapuru Čou. “Áno, na štarte sme mali menší problém, no nie je to ideálne, pretože sme sa snažili pretekať férovo. Keď vám niekto vedľa nenechá miesto, tak v skutočnosti nepreteká.”

Na margo verdiktu komisárov ešte doplnil: “Z mojej strany nebolo o čom, takže neviem, čo také mohli komisári spraviť. V každom prípade môj výsledok to nijako neovplyvní.”

Súvisiace články