logo F1online.sk

Ricciardo: Veríme, že po vylepšeniach budeme v Barcelone rýchlejší

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 5. 2022

Ďalšie trápenie Daniela Ricciarda. Aj po piatom podujatí v Miami platí, že Austrálčan v tejto sezóne bodoval zatiaľ len raz. Pilot McLarenu verí, že zlepšenie príde už najbližšie v Barcelone.

V kvalifikácii Ricciardo aj vinou technických problémov obsadil len štrnáste miesto, z ktorého sa však po štarte nakrátko vyhupol dokonca do TOP10. Veľmi rýchlo však stratil pozície voči obom Haasom a nepomohlo mu ani to, že výrazne natiahol prvý stint na strednej zmesi.

Po prezutí na tvrdé pneumatiky totiž jazdil na chvoste poľa a rýchlostne zaostával. „Táto trať viac zvýraznila naše slabiny než silné stránky – veľa dlhých zákrut a veľa dlhých roviniek. Opäť sme si uvedomili realitu. Ukazovali sme progres, no v Miami sme sa jednoducho viac trápili a bolo ťažké dostať sa na body. Niektoré trate nášmu autu skrátka nesedia,“ skonštatoval Daniel Ricciardo po pretekoch.

Je pravda, že charakteristika okruhu v Miami nesadla McLarenu, ktorý nebol taký rýchly ako v Melbourne či Imole. Na druhej strane, Daniel Ricciardo aj v pretekoch zaostával za tímovým kolegom Landom Norrisom.

Šancu dostal v závere, keď mohol pri výjazde safety caru prezuť na čerstvé mäkké pneumatiky. Nič z nich však nevyťažil, nedokázal predbehnúť pilotov na starších pneumatikách a naopak, nejaké pozície aj stratil. Do cieľa prišiel jedenásty za Alexom Albonom, no keďže v súboji s Kevinom Magnussenom získal výhodu vyjdením mimo trať, inkasoval päťsekundový trest a padol na trináste miesto.

V podaní Ricciarda to teda bola ďalšia nevýrazná nedeľa. „Väčšinu času som sa bránil než útočil. Dokázal som absolvovať dlhý stint na strednej zmesi, no nie som istý, či som bol natoľko rýchly. Aspoň som pneumatiky udržal pri živote. Po prezutí na tvrdú sadu som sa neskutočne trápil. Ku koncu, keď bolo na trati viac gripu, som sa nedokázal udržať s rýchlejšími autami. Tvrdo som bojoval, body boli blízko, no nestačilo to.“

Očakávame, že tímy o dva týždne prinesú do Barcelony vylepšenia. Na tie sa spoliehajú aj v McLarene. „Verím, že do Barcelony prinesieme nejaké vylepšenia, ktoré by nám mohli priniesť viac rýchlosti a návrat na body,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

McLaren si po Bahrajne pripísal druhý víkend sezóny bez bodového zisku. V celom minulom ročníku sa len raz stalo, že „papájoví“ nezískali ani bod (v Maďarsku). „Sklamanie. Očakávali sme ťažké preteky, trať a podmienky naozaj nesedeli nášmu monopostu. Pre Daniela to pri štarte z druhej polovice poľa a rýchlosti, akú sme mali, bolo prakticky nemožné dostať sa späť do TOP10. Aj tak dal do toho všetko. Výsledok neodzrkadľuje energiu, ktorú dal tím do celého víkendu. V Barcelone budeme späť,“ skonštatoval šéf tímu Andreas Seidl.