logo F1online.sk

Norris: Neočakávali sme postup do Q3

Lando Norris
© LAT Images/Pirelli
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 5. 2022

Lando Norris zdolal tímového kolegu Daniela Ricciarda v kvalifikácii už po deviatykrát v rade. Mladý Brit bol spokojný s ôsmou priečkou na štarte, no nebyť chyby v poslednom pokuse, mohla jeho sobota dopadnúť ešte lepšie.

Landovi skvele vyšlo posledné kolo v Q2, keď sa zo zostupovej zóny vyšvihol na skvelé tretie miesto. V Q3 mu zostala len jedna sada čerstvých pneumatík, na ktorej však odjazdil o niečo málo horší čas než v druhej časti kvalifikácie.

Výsledkom je ôsme miesto na štarte. „Úprimne, som šťastný. V Miami je to veľmi nevyspytateľné, ťažko dáte dokopy dobré kolo. Veľmi ľahko totiž urobíte chybu,“ povedal Lando Norris, ktorý však úplne nežiaril úsmevom. „Nie som zase ani úplne najšťastnejší. V poslednom kole som urobil chybu, nebol som taký rýchly ako v Q2. Jedna malá chyba ma stála naozaj veľa.“

Ak by Norrisovi lepšie sadol posledný pokus v Q3, mohol pokojne atakovať aj šiesteho Lewisa Hamiltona. Pre McLaren by bol kvalifikačný skalp Mercedesu rozhodne cenný. „Bolí to. Kvôli chybám som prišiel o pár desatín, ktoré by znamenali dve pozície k dobru. Trochu ma to hnevá, napriek tomu som spokojný.“

V McLarene pred kvalifikáciou očakávali, že ich monopost bude na tom výkonnostne približne tak ako v Saudskej Arábii, kde to bol v podaní „papájových“ tuhý, a napokon neúspešný boj o postup do Q3. Relatívne solídna rýchlosť v kvalifikácii na trati, kde McLarenu nesedí pomalý druhý sektor, je v celkovom pohľade povzbudzujúca.

„V priebehu víkendu sme urobili dobrý progres. Nemysleli sme si, že vôbec postúpime do Q3. Preto som šťastný. Máme dobrú šancu získať v nedeľu body. Určite nie sme nijako mimo, naopak, sme v solídnej pozícii. Preteky sú neprebádaným teritóriom, aj čo sa týka pneumatík. Uvidíme, ako sa bude správať trať pri všetkých tých kamienkoch a nečistotách, ktoré na nej sú,“ doplnil britský mladík.

Kvalifikácia nepriniesla žiadne prerušenia ani incidenty. Uvidíme, čo ponúknu dnešné preteky. „Myslím si, že pri Landovi sme maximalizovali všetko, čo sme mali, na celkové ôsme miesto. Už sa koncentrujeme na preteky, ktoré budú veľmi dlhé a veľmi horúce. Tento okruh ponúka príležitosti a zároveň riziká. Očakávame napínavú a vzrušujúcu veľkú cenu,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.