logo F1online.sk

Seidl: Posledné tri roky svietilo slnko, teraz zažívame prvý skutočný test

Daniel Ricciardo a Andreas Seidl
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 5. 2022

Pre McLaren boli posledné tri roky o neustálom vzostupe. Fanúšikovia sa tešili, odborná verejnosť chválila, jazdci sa usmievali. Až prišli prvé preteky novej éry, od ktorej si vo Wokingu veľa sľubovali, a vynorili sa zlí duchovia nedávnej minulosti.

Zdalo sa, že „papájoví“ sú znovu v slepej uličke. Podobne ako v roku 2015, keď katastrofálne začali vzťah s Hondou, alebo v roku 2013, keď výrazne prestavali relatívne úspešný monopost a namiesto boja o víťazstvá či pódia sa prepadli do hĺbky poľa.

Našťastie, po prepadáku v Bahrajne prišlo takmer okamžité zlepšenie a v štvrtých pretekoch sezóny v Imole aj prekvapujúce pódium Landa Norrisa. „Zažili sme prvý skutočný test všetkého, čo sme počas posledných troch rokov dali dokopy. Posledné tri roky neustále svietilo slnko a všetko bolo optimistické, teraz prišla skutočná výzva. Som veľmi spokojný, ako k tomu tím pristúpil. Všetci zostali pokojní a jednotní, dali hlavy dole a makali, aby sme sa z toho spoločne dostali,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.

Vo Wokingu si však uvedomujú, že ani z krátkodobého hľadiska ešte nie sú za vodou. McLaren ešte nie je v pozícii ako po minulé roky, keď bola účasť v Q3 a body v pretekoch v podstate pravidlom. Na druhej strane, v Imole sa ukázalo, že progres nespočíval len v charakteristike okruhu.

„Na základe toho, čo sme videli v Melbourne a Imole, vieme, že auto funguje pri akýchkoľvek podmienkach a aj na odlišných profiloch trate. Toto je veľmi pozitívne,“ pokračoval Seidl, ktorý očakáva tesné súboje s Mercedesom, Alfa Romeo či Haasom. „Zároveň sa treba pozrieť na celé štartové pole, kde je to medzi nami, Mercedesom, Valtterim Bottasom a Kevinom Magnussenom veľmi tesné. Nemôžeme sa teda cítiť komfortne.“

Čo teda môžeme od „papájových“ očakávať počas najbližších víkendov? „Nikdy nie som prehnane sebavedomý, pretože v padoku prebieha vývoj a ešte to nie je ustálené. Verím však tomu, že máme auto, s ktorým sa môžeme počas každého víkendu pobiť o miesto v Q3 a taktiež o dobré body. Taktiež sa môžeme oprieť o silný tím a dvoch kvalitných pilotov,“ hovorí Andreas Seidl.

V McLarene však majú plán vývoja a na MCL36 chcú priniesť vylepšenia, ktoré by mali zaistiť viac výkonu. „Máme vypracovaný plán, vďaka ktorému chceme v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch priniesť na auto viac výkonnosti,“ uzavrel šéf britskej stajne.