logo F1online.sk

Kdekoľvek môžeme byť v TOP10, hovorí Seidl o zlepšení McLarenu

Lando Norris a Andreas Seidl
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl13. 4. 2022

Fanúšikovia McLarenu sa môžu konečne usmievať. Britský tím ešte určite nie je „za vodou“ a dlhodobo sa chce pohybovať priamo na čele, no piate a šieste miesto z Austrálie je po zlom vstupe do sezóny skvelým impulzom.

Lando Norris a Daniel Ricciardo boli v Melbourne rýchli počas celého víkendu, ilustruje to štvrtá priečka Norrisa z kvalifikácie. Aj v pretekovom tempe boli „papájoví“ štvrtí najrýchlejší. Stačí si spomenúť, že pred tromi týždňami v Bahrajne boli takmer zo všetkých najpomalší…

„Pre tím je to skvelý impulz. Po ťažkom štarte do sezóny bolo skvelé vidieť, že sme urobili krok dopredu, aj čo sa týka pretekového tempa. Pochvalu si zaslúžia obaja naši piloti, po celý víkend boli skvelí. Rovnako mechanici, ktorí zvládli dva veľmi rýchle pitstopy. Z Austrálie si odnášame veľa pozitív,“ skonštatoval Andreas Seidl, ktorý nezabudol doplniť, že zlepšenie z Melbourne je len začiatkom. „Tento víkend nám pomôže pokračovať v tvrdej práci. V továrni naplno pracujeme na vylepšeniach, ktoré plánujeme nasadiť na náš monopost. Naším jasným cieľom je priblížiť sa k čelu. V tejto chvíli však z Austrálie odchádzam ako šťastný človek.“

V McLarene si po čase užili nefalšované emócie, rovnaké konštatovanie platí pre fanúšikov. Najmä štvrté miesto z kvalifikácie bolo dôvodom na menšiu oslavu, veď také umiestnenie na štarte nebývalo pravidlom ani počas posledných dvoch-troch vydarených sezón.

Aj zväčša pokojný Andreas Seidl dal po kvalifikácii priechod svojím emóciám. „Ak príde takáto veľká chvíľa, čo pre nás takáto vydarená kvalifikácia po ťažkom začiatku roka rozhodne bola, treba ju osláviť a dať najavo emócie. Pre toto milujeme Formulu 1. Prináša vzostupy i pády, my chceme samozrejme viac tých vzostupov a pozitívnych emócií,“ hovorí 46-ročný Nemec.

Trochu v tieni problémov, ktoré McLaren v úvode roka má, zostáva zlepšenie Daniela Ricciarda. Na všetkých troch podujatiach bol najmä v pretekoch veľmi blízko k Landovi Norrisovi. V Saudskej Arábii by možno skončil hneď za ním, nebyť technickej poruchy. Zdá sa, že Austrálčan v internom súboji stíha Norrisovi oveľa viac ako pred rokom, resp. je mu vyrovnaným partnerom.

„Naši piloti podali počas víkendu prakticky totožné výkony. Toto od nich chceme. Potrebujeme mať v aute dvoch top jazdcov, ktorí budú pre nás prospešní v Pohári konštruktérov. Vieme, že aj Daniel s Landom chcú viac, rovnako aj my. Posledné dva-tri týždne sa však skvelo vyrovnali s náročnou situáciou a v ťažkých chvíľach zostali pozitívne naladení, čím veľmi pomohli tímu i mne. Spoločne robíme kroky dopredu,“ vyhlásil Andreas Seidl.

Najbližšie nás čaká Imola, na papieri trať, kde by MCL36 tiež nemusel byť len do počtu. Otázkou však je, či už môžu v McLarene povedať, že ich monopost bude konkurencieschopný všade a nebude natoľko závislý od charakteristiky okruhu.

„Ťažko povedať, či to tak bude. Myslím si, že máme balík, vďaka ktorému sa môžeme v každých pretekoch pobiť o miesta v TOP10. Bahrajn bol špeciálny, stratili sme tam strašne veľa kôl v testoch. Stále ešte nie sme tam, kde chceme. Naším zámerom je mať konkurencieschopnejší balík. Pracujeme na tom a som presvedčený, že časom budeme späť,“ uzavrel Andreas Seidl.