logo F1online.sk

Čou ako prvý doplatil na nový prístup riaditeľstva pretekov

Kuan-jü Čou
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 3. 2022

Pilot Alfy Romeo Kuan-jü Čou mohol relatívne bez problémov bodovať aj vo svojich druhých pretekoch vo Formule 1. Čínsky pretekár prišiel do cieľa Veľkej ceny Saudskej Arábie na jedenástom mieste, asi osem sekúnd za Lewisom Hamiltonom. Doplatil však na nedôslednosť a nesprávne rozhodnutia vlastného tímu.

Skutočnosť, že rodák zo Šanghaja siahal v Džidde na body, je takmer zázrak. Čínskemu nováčikovi totiž v pretekoch nevyšlo v podstate nič. Už v prvej zákrute kolidoval s Danielom Ricciardom a monopost aktivoval anti-stall, kvôli čomu sa prepadol na posledné miesto so stratou piatich sekúnd na zvyšok poľa.

Pri snahe prebiť sa späť predbehol v prvej zákrute Alexa Albona. S pomocou DRS bol pred brzdným bodom jasne vpredu, no do prvej zákruty sa nezmestil a tú druhú si musel skrátiť. Tímu sa následne pýtal, či má Albonovi pozíciu vrátiť. Na boxovom múre preskúmali video a usúdili, že k predbiehacemu manévru došlo ešte pred brzdením do prvej zákruty, takže ho inštruovali, nech spomalí a zmaže nadobudnutú výhodu, ale pozíciu vracať nemusí.

Ešte vlani by sa boxový múr Alfy Romeo mohol opýtať riaditeľa pretekov (v tom čase Michaela Masiho), či je nutné odovzdať pozíciu späť. Nové riaditeľstvo pretekov pod vedením Nielsa Witticha a Eduarda Freitasa však takúto „pomoc“ odmieta. Tím a jazdec to majú vyhodnotiť sami, avšak v prípade nesprávneho rozhodnutia hrozí postih zo strany komisárov.

Presne to sa v tomto prípade aj stalo. Boxový múr informoval Čoua, že si svoju pozíciu môže ponechať, avšak komisári veľkej ceny mali opačný názor a Číňanovi naparili päťsekundový trest. S týmto rozhodnutím sa však jeho šéf Frédéric Vasseur ani trochu nestotožňuje.

„Po dobrom štarte mal v prvej zákrute kontakt s Ricciardom a aktivoval sa anti-stall. Spadol tak na dvadsiate miesto päť sekúnd za ostatných. Myslím, že odjazdil naozaj skvelé preteky, pretože sa dokázal dotiahnuť z posledného na trináste miesto,“ komentuje boss Alfy Romeo nedeľu v podaní svojho zverenca.

„Nie som spokojný s rozhodnutím komisárov ohľadne jeho súboja s Albonom, pretože bol kilometre pred ním. Predbehol ho ďaleko pred brzdným bodom, ale musel si skrátiť šikanu, preto spomalil, aby nezískal žiadnu výhodu.“

„Čou sa nás pýtal, a tak sme skontrolovali video. Albon bol už takmer úplne za ním, takže sme mu povedali, že to z jeho strany bolo fér a všetko je v poriadku,“ spomína Vasseur.

Pokiaľ ide o samotné rozhodnutie komisárov, povedal: „Ak chcú byť konzistentní, tak to takto musí byť stále. Nabudúce im to pripomenieme. Nebolo to tak, že by si pri predbiehacom manévri na Albona skrátil šikanu. Skrátka predbehol Albona a potom si skrátil šikanu,“ povedal Vasseur.

Aj on však dobre vie, že tento moment jeho zverenca o body nepripravil. Bola to chyba pri pitstope, kvôli ktorej si Čou päťsekundovú penalizáciu neodpykal. Kvôli tomu dostal trest prejazdu boxovou uličkou. Tá ho stála približne pätnásť sekúnd. V tomto prípade si však už Fred chybu priznal.

„Urobili sme chybu. Mechanik mal problém s vysielačkou a dotkol sa auta behom pitstopu. Potom prišiel ten trest prejazdu boxovou uličkou. Napriek tomu sa mu podarilo dostať na jedenáste miesto, nie ďaleko od deviateho a desiateho. Som veľmi spokojný s tým, aké tempo naše monoposty mali,“ povedal Vasseur.

Súvisiace články