logo F1online.sk

Šéfovia tímov: Mali by sme prebrať budúcnosť VC Saudskej Arábie

Charles Leclerc, Džidda, Saudská Arábia, ilustračné
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2022

V padoku sa ešte vo štvrtok skloňovalo možné predĺženie zmluvy s Džiddou z terajších troch na päť rokov, po ktorých by sa malo podujatie presťahovať neďaleko Rijádu. Stačilo pár hodín na to, aby sa atmosféra v padoku úplne zmenila. Dnes šéfovia tímov hovoria o tom, že F1 by mala pouvažovať nad tým, aká bude budúcnosť pretekov v Saudskej Arábii.

Raketové útoky či nálety dronov nie sú v Saudskej Arábii ničím výnimočným. A tak kým miestni v piatok v noci odchádzali domov z rôznych párty, piloti Formuly 1 sedeli zavretí v miestnosti uvažujúc, či je správne riskovať, že sa také veľké podujatie stane terčom jemenských rebelov a či sú všetci naozaj v bezpečí.

Vedenie F1 aj miestne úrady sú skalopevne presvedčené, že sa nič nemôže stať. Spoliehajú sa na obranné systémy Saudskej Arábie — na tie isté systémy, ktoré nedokázali zabrániť útoku na ropný zásobník vzdialený pätnásť kilometrov od štartovej čiary.

Všetci však trvajú na tom, že padok F1 je v bezpečí. Presvedčiť ho o tom mali zástupcovia vlády, ministerstva obrany aj ďalší predstavitelia bezpečnostných agentúr. Problém je však skôr v tom, či by sme sa namiesto športu mali vôbec baviť o tom, či sú všetci v bezpečí. Niečo také by mala byť samozrejmosť.

Odkaz z padoku je jasný: Tento víkend prebehne podľa plánu. Ako však budú vyzerať ďalšie kalendáre, je teraz otázne. “My nemáme na starosti kalendár, ale takáto situácia je tu už celé roky,” naráža na bezpečnostné štandardy v Saudskej Arábii Jost Capito, šéf Williamsu. “Myslím, že začiatkom minulého roka tu bol raketový útok počas pretekov Formuly E. Nerobili sme si žiadne starosti s tým, že sem koncom roka prídeme. Situácia s ohľadom na tento víkend sa nijako nezmenila.”

“Myslím, že tie diskusie mali prebehnúť už predtým. Keď bude po všetkom, tak sa o tom aj bude rokovať, no nie počas podujatia. Potvrdili nám, že je to tu bezpečné, tak sme v bezpečí,” nepochybuje 63-ročný Nemec.

Jedno je zrejmé: Priamo v Saudskej Arábii sa nikto nechce vysloviť proti podujatiu. Aj Günther Steiner hovorí až o budúcich rokovaniach. “Teraz nie je tá správna chvíľa diskutovať, či je správne byť tu, alebo nie. Myslím si, že k tomu sa dostaneme v budúcnosti a budeme o tom debatovať. Teraz sa však musíme koncentrovať na toto podujatie, dotiahnuť ho do konca a potom začať odznova.”

Šéf Aston Martinu Mike Krack sa prikláňa ku kolegom: “Určite prebehne veľa diskusií po tomto podujatí. Môžem sa však len opakovať: Tímy nezostavujú kalendár, kalendár pripravuje FIA a F1. Samozrejme, my im poskytneme náš názor, ak nás oň budú žiadať, a pôjdeme ďalej.”

Stefano Domenicali sa pred víkendom nechal počuť, že Formula 1 by nemala problém z kalendára vylúčiť niektoré podujatia, aby vytvorila priestor pre iné. Fanúšikom sa istotne nebude páčiť, že sa v tejto súvislosti skloňujú aj Francúzsko, Mexiko, Monako alebo Belgicko. Ak by sme sa museli rozlúčiť napríklad so Spa-Francorchamps, aby v kalendári mohla zostať Saudská Arábia a k nej sa pridala ďalšia destinácia bez akejkoľvek motoršportovej histórie, bolo by to sklamanie.

Ide tu však o peniaze a Saudská Arábia si za vylepšovanie svojho imidžu poriadne pripláca. Na otázku, či tieto milióny prevažujú nad všetkou kritikou, ktorej šport čelí za to, že si podáva ruky so Saudskou Arábiou, mal odpovedať šéf McLarenu Andreas Seidl.

“Ak mám byť úprimný, z môjho pohľadu tu nejde o to,” zareagoval Seidl. “Ja som v pohode s tým, že som súčasťou F1 ako globálneho športu, že som členom tímu a mám šancu pomôcť krajinám k pozitívnej zmene, napríklad v krajinách s inou kultúrou. O to mi ide v tejto diskusii. Nemali by sme sa zdráhať a obchádzať tieto krajiny kvôli kritike, ktorej čelíme.”

“Vnímam tu jedinečnú šancu nášho športu šíriť vášeň pre Formulu 1 a tiež viesť tieto pozitívne zmeny. Neplatí to len pre ekonomiku, ale napríklad aj pre spoločnosť. Preto ako som povedal, som v pohode s rozhodnutím Formuly 1 ohľadom toho, či budeme pretekať,” doplnil.