logo F1online.sk

VIDEO: Ulial Bottas štart?

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2020

Veľká cena Maďarska priniesla akciou nabitý štart. Po problémoch Maxa Verstappena a zastávkach v boxoch Haasov ešte pred samotným štartom pretekov nám na okruhu zhasli štartové svetlá. Zdalo sa však, že jeden z pilotov vyštartoval o čosi skôr: Valtteri Bottas. Prečo komisári túto vec neriešili?

Fanúšikovia si istotne spomenú na Bottasov štart z Veľkej ceny Rakúska 2017, keď fínsky pretekár predviedol štart za hranicou ľudských možností. Ani vtedy komisári netrestali, keďže Bottas zareagoval v rámci časového limitu, ktorý je pravidlami Formuly 1 považovaný za reakčný čas pilota, resp. toleranciu, teda dve desatiny sekundy.

Medzinárodná automobilová federácia si na kontrolu štartov vypracovala detekčný systém, ktorý automaticky sleduje pohyb všetkých pilotov a vyhodnocuje predčasné štarty. Ten sa dnes v Maďarsku nespustil. Prečo? Na to už hľadali odpoveď bývalí jazdci F1 Anthony Davidson a Karun Čandhok v štúdii Sky Sports F1.

Ukázalo sa, že Valtteri Bottas mal pekelné šťastie. Na štarte totižto nezareagoval na štartové svetlá, ale na červené kontrolky na volante. “Ak mám byť úprimný, boli to zlé preteky. Pri štarte z druhého miesta si dávate za cieľ víťazstvo. Ja som si to prehral na štarte.”

“Zareagoval som, keď mi na volante zhasli svetlá. Neviem, čo to bolo, ale niečo sa zmenilo na mojom displeji, tak som namiesto štartových svetiel zareagoval na to. Spadol som do anti-stallu, a tak som sa musel rozbehnúť opäť,” vysvetľoval Valtteri Bottas. “Tam som si to prehral. Nebola to žiadna porucha, ale prišiel som o veľa pozícií, čo mi sťažilo preteky.”

Mohol ich mať ale ešte ťažšie, keby sa mu kontrolky na volante zmenili ešte o maličký kúsok skôr, čo by spustilo detekčný systém FIA a nasledoval by trest. Bottas sa však tak-tak vmestil do spomínaných dvoch desatín. Zaujímavé je, že systém FIA aplikuje spomínanú toleranciu už pred zhasnutím svetiel.

Karun Čandhok s Anthonym Davidsonom rozobrali Bottasov štart snímku po snímke. Jedna snímka predstavuje štyri stotinky sekundy, teda v rámci tolerancie sa mohol hýbať o najviac päť snímkov skôr, aby nespustil spomínaný systém. Viac už vo videu: