logo F1online.sk

Hungaroring vypredal s deväťmesačným predstihom. Okruh chystá renováciu

Po štarte VC Maďarska 2022
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 12. 2022

Veľká cena Maďarska sa už pomaly radí medzi klasické podujatia v kalendári Formuly 1. Už od 80. rokov, kedy bol svet rozdelený železnou oponou, priťahovalo toto podujatie zvlášť fanúšikov z vtedajšej východnej Európy. Aj dnes hrá Maďarsko vo Formule 1 podobnú úlohu, avšak s rastúcim záujmom o tento šport si organizátori uvedomujú, že ich stánok potrebuje udržať krok s modernejšími záujemcami. Pripravili preto rozsiahly plán zmien.

Podujatie na Hungaroringu je pre budúci rok vypredané. Všetky lístky, ktoré išli do predaja, už poznajú svojich majiteľov. Celkovo išlo do obehu na nedeľné preteky 100-tisíc vstupeniek a tie sa deväť mesiacov pred zhasnutím červených svetiel vypredali. Pre porovnanie, na tohtoročnú veľkú cenu sa lístky vypredali v apríli, teda s asi štvormesačným predstihom. Už minuloročný počin bol pritom vskutku pozoruhodný.

Promotéri sú síce spokojní a hrdí, no nemienia zaháľať. Veď pri súčasnom dopyte si svojím miestom v kalendári nemôžu byť isté ani také podujatia ako Monako či Belgicko. Aj Maďari preto musia urobiť všetko preto, aby si zaistili predĺženie kontraktu s Liberty Media. Ten súčasný vyprší v roku 2027.

Chystajú preto rad nemalých zmien, hoci fanúšikov sa to tak úplne nedotkne. Ide skôr o rekonštrukciu a modernizáciu zariadení na okruhu, ktorý organizátori nazvali „strategický rozvojový program“. Zameraný bude na inžinierske siete, napríklad zásobovanie vodou či výmenu káblov v celom areáli. Takisto pribudnú nové budovy ako prijímacia hala, riadiace centrum či „zákaznícka zóna“. Súčasné usporiadanie trate sa meniť nebude.

Prezident okruhu Zsolt Gyulay uviedol, že Hungaroring „na tento moment vlastne čakal“ už od roku 2010 a rozsiahle renovácie potreboval.

„Keď sledujeme dianie vo Formule 1 a vidíme nové okruhy v kalendári, tak toto nestačí a je to skutočne na poslednú chvíľu. Potrebujeme začať pracovať teraz. Vidíme, že tradičné podujatia, podobné Hungaroringu, zvyšujú svoju hodnotu a blízkosť Budapešti bude pre podujatie vždy úžasným lákadlom,“ hovorí Gyulay.

„Nemôžeme však ignorovať, že infraštruktúra na modernejších okruhoch ponúka omnoho vyššiu úroveň služieb. Vďaka strategickému rozvojovému programu im budeme môcť v dohľadnej dobe konkurovať, čo nám umožní udržať Formulu 1 na Hungaroringu,“ dodal.