logo F1online.sk

Vasseur prirovnáva VC Maďarska k pretekom v Saudskej Arábii: Nálada bola podobná

Ayrton Senna, VC Maďarska 1986
© Hungaroring Media
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2022

Kritika Veľkej ceny Saudskej Arábie neutícha ani po druhom podujatí v Džidde. Šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur ju však akceptuje len čiastočne: Argumentuje Veľkou cenou Maďarska, ktorá vraj mala podobne ťažký štart ako preteky na Blízkom východe.

Dnes možno kritizujeme Formulu 1 za to, že sa vydala do Saudskej Arábie, krajiny, ktorá má množstvo problémov najmä v oblasti ľudských práv, no Frédéric Vasseur pripomína, že pred pár rokmi ani v Európe nebolo všetko dokonalé.

“Pred nejakými tridsiatimi rokmi bola ohľadom Budapešti podobná nálada,” nechal sa počuť Frédéric Vasseur, ktorého cituje motorsport-total.com. Pritiahnuť kráľovnú motoršportu za Železnú oponu bolo jedným zo snov Bernieho Ecclestonea, ktorému sa to prvýkrát podarilo v sezóne 1986, teda ešte za čias socializmu.

Vtedy západný svet kritizoval, čo sa vo Východnom bloku dialo z pohľadu slobody obyvateľstva. Dnes sme sa súčasťou západného sveta stali aj my, a spoločne kritizujeme Saudskú Arábiu za dodržiavanie ľudských práv.

Keď tesne pred štartom saudskoarabského víkendu neďaleko vybuchol zásobník ropy hlavného sponzora podujatia Aramco, pohár trpezlivosti pretiekol. Podľa Vasseura však všetko nafúkli médiá: “Priamo v Džidde nepanovala taká negatívna atmosféra.”

Sám Vasseur vraj videl, že “miestni na tribúnach boli oveľa otvorenejší, než by si mnohí pomysleli, a tancovali popri hudbe”. “Toto je určite čiastočne možné aj vďaka Formule 1, Formula 1 prispieva k tejto zmene. To je aj cieľom efjednotky.”

“Samozrejme, nemôže byť všetko dokonalé hneď od prvého dňa, no nemyslím si, že našou úlohou by malo byť riešenie politiky. Ja som sa v Džidde cítil komfortne a poviem úprimne, že aj bezpečne. Ohromila ma atmosféra na tribúnach,” prezradil dlhoročný ťahúň Sauberu.

Pozitívne zmeny vidieť podobne, ako sa pred tridsiatimi rokmi postupne menila atmosféra aj u nás. “Jedno dievča tam robilo dídžejku, pritom pred pár rokmi tu ženy nemohli ani len šoférovať. Neviem, či to má niečo spoločné s Formulou 1, ale F1 je podľa mňa súčasťou toho všetkého. Z pohľadu Formuly 1 je to úspech. Je to presne ako v Budapešti pred 30 rokmi, to je veľmi dobré prirovnanie.”

Súvisiace články