logo F1online.sk

V Maďarsku postavia nový pretekársky okruh s licenciou na F1

Maďarský medzinárodný motodróm
© Twitter/Dromo Design
Mirec Somoši
Mirec Somoši21. 3. 2021

V Maďarsku sa už čoskoro zrodí nový pretekársky okruh, ktorý bude mať licenciu FIA najvyššieho stupňa. Od roku 2023 sa na ňom budú konať preteky MotoGP. Predstaví sa tam však aj Formula 1?

Doposiaľ sa v Maďarsku pretekalo len na okruhu Hungaroring. V blízkej budúcnosti by sa to však mohlo zmeniť, nakoľko sa v našej susednej krajine vybuduje nový pretekársky okruh. Už v roku 2023 by sa na ňom mali uskutočniť preteky MotoGP.

Maďarský medzinárodný motodróm, ako znie jeho názov, bude postavený v Debrecíne, teda v druhom najväčšom meste Maďarska. Nakoľko trať bude v súlade s normami FIA na udelenie licencie prvého stupňa, okruh bude vhodný na uskutočnenie veľkej ceny F1.

Trať je navrhnutá tak, aby motocykle kategórie MotoGP dosahovali najvyššie maximálne rýchlosti v kalendári, pričom vyššiu priemernú rýchlosť by mali jazdci získať už len na rakúskom Red Bull Ringu.

„Sme veľmi vďační za to, že sa Dorna (držiteľ práv MotoGP) rozhodla využiť našu ponuku. Chystáme sa postaviť úplne novú trať a v tomto zmysle aj nový štýl okruhu MotoGP. Je to veľmi významná investícia, ale keď sme vytvorili naše obchodné modely, oplatí sa nám to. Ekonomicky je to veľmi dobrá investícia,“ uviedol László Palkovics, maďarský minister pre národné inovácie a technológie.

Twitter/Dromo Design

FIA a FIM (riadiaci orgán MotoGP) v posledných rokoch čoraz viac spolupracujú na tom, aby sa zabezpečilo, že okruhy budú postavené a upravené podľa bezpečnostných noriem vhodných pre F1 a MotoGP. Zdravotné stredisko by malo byť vybudované so značne prísnejšími požiadavkami FIA, ktoré súvisia s udelením licencie prvého stupňa. Začiatok výstavby je naplánovaný v druhom štvrťroku 2021.

Okruh nakreslili talianski dizajnéri pretekárskych tratí Dromo, ktorí budú spolupracovať s viacerými zahraničnými spoločnosťami. Trať by mala mať viac ako päť kilometrov, 15 zákrut a viaceré prevýšenia, pri ktorých jazdci nebudú vidieť za horizont. Dizajnéri sa podľa svojich slov inšpirovali okruhmi TT-Assen, Suzuka, Termas de Rio Hondo či Phillip Island. Pri pohľade na výjazd z boxov sa nám vybaví aj Yas Marina. Využité budú bariéry FIM triedy A, taktiež aj najnovšie oplotenie FIA.

O pár rokov budú mať predstavitelia F1 príjemné vrásky na čele a skutočnosť, že v Maďarsku by mohli byť organizované podujatia F1 a MotoGP, musia tešiť aj slovenských fanúšikov. V nasledujúcom videu môžete nazrieť do tajov pripravovaného okruhu.

Súvisiace články