logo F1online.sk

Hamilton: Keby boli preteky zajtra, Ferrari má double

Charles Leclerc v garáži
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala11. 3. 2022

Aj keď to nechce uznať, Ferrari je v padoku veľkým favoritom. Do pozície lídra ho stavia prakticky každý vrátane Lewisa Hamiltona. Ten dokonca prehlásil, že keby sa Veľká cena Bahrajnu mala uskutočniť teraz, Maranello by v nej obsadilo prvé dve priečky.

Kým sa do toho neoprel Kevin Magnussen, najrýchlejší čas bahrajnskej časti testov držal Carlos Sainz. Nie sú to však časy, ktoré celý padok presvedčili o tom, že monopost Ferrari je v najlepšej forme zo všetkých. Veľké chvály si vyslúžil za to, ako pôsobil v jednotlivých zákrutách.

Lewis Hamilton preto považuje práve Ferrari za tím, ktorý bude udávať tempo. “Naozaj neviem,” opáčil najprv, no potom dospel k svojmu hodnoteniu, kto je najlepší: “Myslím si, že Ferrari. Podľa toho, čo som videl, by som povedal, že dnes by Ferrari získalo double. A možnože Red Bull.”

Veľmi podobné dojmy má aj športový poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý zostavil svoj osobný výkonnostný rebríček nasledovne: “Prvé je Ferrari, za ním Red Bull pred Mercedesom a McLarenom.” Na otázku, či sa Ferrari snažilo navodiť dobrý dojem s menším množstvom paliva, zástupca Red Bullu pokrútil hlavou. “Ale to platí len teraz,” doplnil na margo jeho rebríčka. Dôvod je jednoduchý — červení býci, samozrejme, chcú ešte zabrať. Pomôcť im v tom má aj balík, ktorý predstavia v sobotu.

Chválospevy počuť aj z tábora Alpinu. “Jediný tím, ktorý z nášho pohľadu trochu vytŕča, je Ferrari,” hodnotí šéf Laurent Rossi. “Zvyšok je v rozmedzí polovice sekundy, vzadu zas nie sú žiadni odpadlíci. Veríme však, že Mercedes a Red Bull ešte pridajú.”

Monopost Ferrari spravil dobrý dojem na šéfa McLarenu Andreasa Seidla. Auto vraj vyzerá ako na koľajniciach a dobre sa v ňom jazdí. To platilo v Barcelone, a v Bahrajne sa to nezmenilo.

Svoj pohľad na vec pridal aj George Russell, ktorý sa neodchýlil od sentimentu v padoku. “Globálne najsilnejšie” je podľa neho Ferrari. “Pri každom stinte s malým množstvom paliva vyzerá byť Ferrari v tejto chvíli najsilnejšie. A je na tom veľmi slušne aj v po sebe idúcich kolách.” V Scuderii musia byť polichotení, že ich takto vychvaľujú.

Carlos Sainz sa vo štvrtok vyjadroval najmä k Georgeovi Russellovi. Vyhlásil však, že z jeho slov si nič nerobí. “Toto je od Mercedesu typické, je to typické aj od Georgea. Okolo ostatných robia humbuk, potom prídu na prvé preteky a konkurenciu sfúknu. To je typické.”

“Keby to bol prvý rok, čo to spravili, tak by som im možno uveril, ale robia to už päť-šesť rokov a na prvých pretekoch podávajú dobré výkony. Viete si teda predstaviť, že si z takých slov veľa nerobím. A áno, na GPS dátach vidíme, čo robia, veľa k tomu nebudem hovoriť. Áno, veľa k tomu nebudem hovoriť,” dodal.