logo F1online.sk

Haas nasadí na testy Fittipaldiho, na sezónu by chcel niekoho iného

Nikita Mazepin
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala7. 3. 2022

Pred predsezónnymi testami v Bahrajne nás Haas neprekvapí žiadnym nečakaným menom. Majiteľ stajne Gene Haas v nedeľu potvrdil, že tento týždeň si do kokpitu sadne Pietro Fittipaldi, no zároveň odkázal, že hľadanie permanentného jazdca sa týmto krokom neskončilo.

Haas v sobotu oznámil rozhodnutie preťať všetky linky na bývalého titulného sponzora Uralkali, ktorého majitelia majú veľmi blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ukončenie spolupráce s Uralkali však znamená aj prerušenie či možno až koniec kariéry Nikitu Mazepina v F1 — minimálne do Haasu sa tak skoro nevráti.

Fanúšikovia tejto americkej stajne teraz majú obavy, či to Haas bez ruských peňazí zvládne. Günther Steiner už dávnejšie avizoval, že jeho tím nestojí a nepadá na peniazoch z Uralkali a aj naďalej bude pôsobiť vo Formule 1, nuž a teraz to potvrdil aj jeho majiteľ.

“Haas bol celý čas hlavným sponzorom, primárnym sponzorom. Neviem, prečo ľudia tvrdili, že sa z toho stáva ruský tím,” pokrútil hlavou Gene Haas v nedeľu na štartovom rošte Las Vegas Motor Speedway, keď sa s ním zhovárali reportéri agentúry AP. “Na aute bol vždy Haas Automation. Sme na tom dobre, sme v poriadku. Samozrejme, že by sme si priali viac peňazí, ale sme v pohode. Len toto negatívne číslo bude väčšie.”

Čo vlastne viedlo Genea Haasa k tomu, aby tak rázne zakročil, hneď na druhý deň po spustení invázie odstránil z monopostu všetky logá ruského partnera a v priebehu pár dní sa s ním definitívne rozlúčil? “Ohľadom ukrajinskej invázie sme sa dočkali množstva veľmi tvrdej kritiky. Úplne nás zaplavila. S tým sa nemôžeme vyrovnať, naši sponzori sa s ňou nevedia vyrovnať,” objasnil svoju motiváciu.

Zmluva je tým pádom pre dobro stajne zrušená. Haas teraz musí vyriešiť otázku, kto bude sedieť vo voľnom kokpite. Hovorí sa o Pietrovi Fittipaldim, ale v hre sú aj Antonio Giovinazzi či úradujúci šampión Formuly 2 Oscar Piastri.

“Práve sme uprostred tohto procesu, sledujeme niekoľko kandidátov,” reaguje majiteľ americkej stajne. “Uvidíme, kto bude dostupný a čo bude treba vyriešiť, ale do stredy niekoho nájdeme.”

Ak to napokon nebude Fittipaldi, nový prírastok zrejme prvýkrát zbadáme na trati až na úvodných pretekoch sezóny. Na testy totiž pripravujú mladého Brazílčana. “Pietro sa ich určite zúčastní. Na to ho tu máme, on je testovacím jazdcom.”

“Samozrejme, z dlhodobého pohľadu by sme chceli získať niekoho, kto má viac reálnych skúseností,” uvedomuje si ich dôležitosť Haas. Fittipaldi má za sebou len dve veľké ceny, keď zaskakoval za Romaina Grosjeana na konci roka 2020. Zato taký Giovinazzi by bol skvelou referenciou pre Micka Schumachera a má čerstvé skúsenosti z Alfy Romeo. “Uvidíme, kto bude k dispozícii…”

Súvisiace články