logo F1online.sk

Nedostal som príležitosť rozlúčiť sa so zamestnancami, prezradil Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Formulou 1 otriasla pred niekoľkými dňami šokujúca informácia: Günther Steiner končí s okamžitou platnosťou vo funkcii šéfa tímu Haas, nahradí ho Ajao Komacu. Spoluzakladateľ amerického celku tak bude musieť rozposielať životopisy. Čomu sa hodlá venovať po prekvapivom konci v F1?

Temperamentný Tirolčan bol šéfom amerického tímu od jeho vzniku – a nielen to. Steiner nebol len „lodivodom“ stajne, ale aj akousi tvárou, ktorá sa každému z nás vybavila pri vyslovení slova Haas.

Od roku 2024 si však budeme musieť zvyknúť na to, že svojrázneho inžiniera už v čele Haasu a na trojmiestnom boxovom múriku neuvidíme. Majiteľ tímu Gene Haas sa totiž rozhodol so Steinerom pre neuspokojivé výsledky vyraziť dvere a nahradil ho Japoncom Ajaom Komacuom.

Steiner v jednom z prvých rozhovorov po prepustení prezradil, že neopúšťa iba Haas, ale sťahuje sa z F1 nateraz nadobro. Teší sa, že bude mať časť venovať sa rodine – špecificky „náročnej“ dcére –, na ktorú posledných desať rokov nemal čas.

„V prvom rade chcem načerpať trochu síl,“ uviedol Steiner na podujatí Autosport International Show. „Bolo to náročných desať rokov a doma mám čo doháňať. Bude fajn stráviť čas s rodinou, dcéra má 14 rokov a je to s ňou dosť náročné. Držať ju na uzde bude momentálne náročnejšie ako viesť tím F1. Niekoľko nasledujúcich mesiacov sa teda budem venovať rodine.“

„Neviem, či bude o mňa (potom) vo Formule 1 záujem. Nikam sa neponáhľam, povedal Steiner pre Sky Sports F1. „Vždy sa však nájdu ľudia, ktorí ma v F1 privítajú; spoznal som ich tam veľa a našiel si množstvo priateľov. Ak sa naskytne zaujímavá príležitosť, ktorá bude pre mňa výzvou, tak sa do F1 vrátim. Nechcem ale vo Formule 1 zostať na silu.

Steiner vyzerá byť s nečakaným vyhadzovom z Haasu vyrovnaný, aj keď spôsob, akým k nemu došlo, je značne neštandardný. „Bolo mi to oznámené prostredníctvom telefónu. Gene mi povedal, že so mnou nechce predĺžiť zmluvu, ktorá vypršala na konci sezóny, a to bolo všetko, čo mi povedal.“

Na otázku, či Steinera ukončenie spolupráce prekvapilo, držiteľ talianskeho a amerického občianstva odvetil: „Vždy vás niečo také prekvapí. Gene je však vlastníkom tímu, môže si robiť čo chce, je to jeho slobodné rozhodnutie.“

Günthera mrzí iba jedno – že mu nebolo umožnené osobne sa rozlúčiť so zamestnancami Haasu a poďakovať za priazeň fanúšikom. „Pred odchodom som nemal príležitosť poďakovať sa niektorým ľuďom. Chcel by som sa preto poďakovať všetkým členom tímu, s ktorými som sa nemohol pri odchode poriadne rozlúčiť.

„Robím tak touto cestou. A tiež chcem povedať všetkým fanúšikom, ktorí nás podporovali – keď som bol súčasťou tímu -, že to bolo z ich strany fantastické. Ďakujem všetkým za podporu, ktorú som dostával a dostávam, mimoriadne si to vážim. Bolelo ma, že som sa s tímom nemohol rozlúčiť, ale všetci ma poznajú a vedia, že si vážim ich prácu. Najlepšie by im to však bolo povedať osobne: ´Nazdar chlapci, vďaka za to, čo ste pre tím urobili,´“ dodal Steiner.