logo F1online.sk

K predaju tímu nedôjde, prehlásil Gene Haas

Kevin Magnussen
© Twitter/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2024

V poslednom tíme uplynulého ročníka došlo pred začiatkom sezóny k poriadnemu zemetraseniu. Majiteľ stajne Gene Haas sa rozhodol vykopnúť dlhoročného šéfa a protagonistu značky Günthera Steinera a po nezhodách si kufre zbalil aj technický riaditeľ Simone Resta. Z Haasa badať veľkú frustráciu a nejeden si pokladá otázku, či sa náhodou tímu, ktorý pôsobí v F1 od roku 2016, nerozhodne zbaviť. Americký biznismen však nič také nemá v úmysle. Celok z Kannapolisu a Banbury si hodlá ponechať a verí, že sa všetko na dobré obráti.

Haas sa v posledných rokoch zväčša pohybuje na úplnom chvoste štartového poľa. Nedostatočné výsledky a najnovšie aj odchod spoluzakladateľa stajne Günthera Steinera sa podpísali pod špekulácie o predaji tímu. Gene Haas však formulovú verejnosť ubezpečuje, že nič také nemá v úmysle.

Práve naopak – tímu chce pomôcť rásť a zabezpečiť, aby nebol iba do počtu, ale po rokoch konečne poriadne zamiešal kartami. „Nedostal som sa do F1 preto, aby som tím následne predal,“ vyslovil sa Gene Haas pre Formula 1.com. „Do F1 som vstúpil preto, lebo som chcel pretekať. Günther mal rovnakú perspektívu. Nie sme tu na to, aby sme na pôsobení v F1 zarábali, chceme pretekať a byť konkurencieschopní.“

Z toho, že Haas hral doteraz iba druhé husle, si zakladateľ stajne ťažkú hlavu nerobí – veď každému jednému z tímov sa niekedy darí a inokedy nie. Dôležité je prežiť a nepoľaviť.

„Prežitie je jednou z charakteristík zlepšovania sa,“ prehlásil Haas. „Pokiaľ dokážete prežiť, máte ďalší rok na to, aby ste presvedčili o svojich kvalitách. S odchodom Günthera dôjde k veľkým zmenám. Strata Günthera spôsobí, že sa tím bude musieť sústrediť na iné aspekty. Dúfajme, že si odteraz budeme počínať lepšie.“

So zavedením rozpočtového stropu sa očakávalo, že sa štartového pole navzájom zblíži – a tak sa aj stalo. Haas si však rebríčkovo nepolepšil. Podľa Geneho za to môže skutočnosť, že tím nedokázal pod vedením Steinera narábať dostatočne efektívne s výdavkami.

„Ľudia sa domnievajú, že míňame oveľa viac peňazí ako predtým. V skutočnosti sa ale zvyčajne pohybujeme desať miliónov pod rozpočtovým stropom. Myslím si, že problém tkvie v tom, že pri nakladaní s týmito peniazmi neodvádzame dostatočne dobrú prácu. Mnoho tímov už predtým investovalo do infraštruktúry, budov, vybavenia a personálu.“

„Zo zavedenia rozpočtového stropu sme chceli ťažiť, lenže akurát míňame veľa peňazí. Strop sme síce neprekročili, ale sme k nemu sakramentsky blízko. Nazdávam sa preto, že peniaze nemíňame dostatočne efektívne,“ dodal Haas.

Súvisiace články