logo F1online.sk

Gene Haas priznal, že za koncom Steinera sú „zahanbujúce“ výsledky: Na trati nás ponižujú

Günther Steiner a Gene Haas
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Tím Haas priniesol prvú veľkú bombu sezóny 2024. Začiatkom roka sa rozhodol zamávať svojmu dlhoročnému šéfovi a jednému zo svojich spoluzakladateľov Güntherovi Steinerovi. Napriek nelichotivým výsledkom je odchod temperamentného Tirolčana prekvapením. Haas nemá najlepšiu infraštruktúru na rošte ani najvyšší rozpočet, ale majiteľ stajne aj tak trvá na tom, že výsledky boli „zahanbujúce“.

Haas skončil v minulej sezóne na poslednom mieste Pohára konštruktérov. Vzhľadom na početné problémy, pomalý vývoj a zjavné nedostatky v infraštruktúre to málokoho prekvapilo. Tento tím potrebuje oveľa viac ako len výmenu šéfa, ale tam to obvykle začína. Stajňu okrem Günthera Steinera opustil aj jeho krajan a technický riaditeľ Simone Resta.

Haas sa nachádza na rázcestí. Ajao Komacu sa stal novým šéfom stajne, ale japonský inžinier začína bez šéfa technického oddelenia a aj keď mu tím sľubuje vymenovanie prevádzkového riaditeľa, žiadneho zatiaľ nemá. Asi nie je ťažké si predstaviť, že zvlášť po veľmi nevydarenom závere ročníka 2023 nebudú výsledky tímu v novej sezóne nijak oslňujúce.

Majiteľ stajne Gene Haas poskytol po vykonaní personálnych zmien rozhovor pre F1.com, v ktorom načrtol dôvody, pre ktoré sa rozhodol nepredĺžiť zmluvu s Güntherom Steinerom. Všetko je vraj otázka výkonnosti. „Ferrari je pre nás veľmi dobrý partner. Sú s nami od prvého dňa, stavajú neuveriteľné motory a ich zavesenie je veľmi dobré. Využívame množstvo ich hardvéru,“ povedal americký podnikateľ.

„Funguje to veľmi dobre a naozaj nám pomáhajú. Som zahanbený, že si s tým nedokážeme počínať lepšie. Smerom do budúcnosti chcem využiť dobré vybavenie, ktoré mnohé tímy nemajú šancu získať. Pole bude omnoho vyrovnanejšie. Red Bull rozvíja svoje vzťahy s AlphaTauri a konkurencia bude veľmi tuhá, takže partner ako Ferrari je pre nás nesmierne dôležitý,“ povedal Haas.

Jeho tím sa v tlačovom stanovisku o Steinerovi takmer nezmienil. Znelo to trochu, ako keby sa s Güntherom nerozišli v dobrom. Gene mu jednou vetou poďakoval za jeho prácu, pritom ako jeden zo spoluzakladateľov stajne si rozhodne zaslúžil niečo viac. Formula 1 je však nekompromisný biznis založený na výsledkoch. Ak ich nedosiahnete, ste bez práce.

„Rozprávam sa s mnohými inžiniermi a myslím si, že naším najväčším nedostatkom je aerodynamika. Náš program na aerodynamickom oddelení potrebuje zapracovať. Keď vás víkend čo víkend ponižujú na trati, začnete toho mať plné zuby,“ vyhlásil Gene Haas, ktorý dal jasne najavo, aké sú dôvody Steinerovho odchodu.

„Všetko je to o výkonnosti. Sme tu ôsmy rok, máme za sebou viac ako 160 pretekov a nikdy sme sa nedostali na pódium. Nesedím tu a nehovorím, že je to Güntherova chyba alebo niečo podobné, ale zdá sa to ako správny čas na zmenu a vyskúšanie nového smeru. Nezdá sa, že by pokračovanie po starých koľajniciach fungovalo,“ hovorí Haas.

„Günthera mám rád. Je to naozaj dobrý človek a má skvelú osobnosť. Mali sme ťažký záver roka. Nerozumiem tomu, naozaj tomu nerozumiem. Čo sa pokazilo? To je asi otázka na Günthera. Na konci dňa je to o výkonnosti a ja už nechcem skončiť desiaty,“ dodal.