logo F1online.sk

Nechápem, ako môžeme s takými ľuďmi a vybavením skončiť poslední, čuduje sa Gene Haas

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2024

Je posledné miesto tímu Haas odrazom skutočnosti alebo odrazom nenaplneného potenciálu? Podľa najrozšírenejšieho názoru je americká stajňa najmenšia, najskromnejšie vybavená a najchudobnejšia, ale jej vlastník Gene Haas to evidentne vidí inak. Podľa neho nedokázal tím pod vedením vyhodeného šéfa Günthera Steinera vyťažiť maximum zo svojho potenciálu.

Haas bol vždy tímom, ktorý obracal v ruke každú korunu a snažil sa byť čo najefektívnejší. Aj keď nám megalomanské a zbytočné utrácanie vo Formule 1 príliš nevonia, na úspech v tomto športe potrebujete kvalitné zázemie a zdroje. Tie však Haasu chýbajú a napriek novému titulárnemu partnerovi je podľa slov majiteľa tímu stále nejakých desať miliónov pod rozpočtovým stropom.

Bohužiaľ, vzhľadom na nedávne výsledky nemožno očakávať, že by sa na trhu zvýšil záujem o sponzorovanie tejto stajne a za posledné miesto nedostane veľa peňazí ani od FOM. Gene Haas sa však už v kariére naučil, že efektívne narábanie s prostriedkami je kľúč k úspechu. „To je jeden z dôvodov, prečo sme prežili – dobre vieme, kam smerujú naše peniaze,“ prehlásil americký biznismen pre F1.com.

„Efektívnosť pri práci nám zabezpečí, že v tejto sérii prežijeme. Sme jedným z najdlhšie prežívajúcich tímov. Všetky ostatné nové tímy, ktoré prišli do Formuly 1, mali tendenciu minúť všetky peniaze v prvých rokoch a potom skončili. My sme prežili osem sezón a nečelíme hrozbe odchodu. Určite chcem prežiť ďalších desať rokov,“ povedal Haas.

Haas dúfa, že lepšie výsledky prinesú aj väčší záujem partnerov. To je určite pravda, ale v súčasnosti to určite nevyzerá, že by partička rozdelená medzi základne v Kannapolise, Banbury a Maranelle nastúpila na vzostupnú trajektóriu. Záver sezóny bol jedným slovom katastrofálny a tím pocestuje na bahrajnské predsezónne testy ako vyložený outsider.

„Musíme si počínať lepšie,“ povedal Gene Haas. „Je ľahšie udržať si sponzorov a prilákať partnerov, ak sme tímom stredu poľa a nie tým posledným. To je môj pohľad na vec. Zároveň, ak dokážeme zrýchliť, dostaneme viac peňazí od FOM, vďaka čomu sa nám bude dýchať ľahšie.“

„Je to o víťazení. Máme skvelý tím, máme skvelý motor, máme naozaj skvelých jazdcov. Neexistuje dôvod, prečo by sme mali byť až na desiatom mieste. Nechápem, ako môžeme byť poslední so všetkým tým vybavením a ľuďmi, ktorých máme,“ dodal Haas.