logo F1online.sk

Rozdielne názory pripravili Steinera o miesto, zhodujú sa pozorovatelia

Günther Steiner
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Situácia okolo Günthera Steinera sa nám vyjasnila pomerne rýchlo. Pre mnohých to bolo obrovské prekvapenie napriek nelichotivým výsledkom stajne. Temperamentný Tirolčan bol tvárou stajne a jednoznačne jej najpopulárnejšou postavičkou. Formula 1 je však tvrdý biznis a bez výsledkov ste mimo hry.

Aj keď Haas sa nie príliš elegantne vyhol odôvodneniu, prečo sa tím rozhodol nepokračovať s prvým šéfom v histórii svojej existencie, medzi riadkami sa z tlačového stanoviska dalo veľmi ľahko vyčítať, aká je situácia. Majiteľ Gene Haas spomenul vo svojom vyjadrení dlhoročného spolupracovníka jednou vetou, v ktorej mu poďakoval za jeho prácu. Oveľa viac nebolo uvedené ani v ostatnom texte, ktorý sa omnoho viac venoval životu a dielu nového šéfa Ajaa Komaca. Samotný Günther Steiner pre zmenu nedostal absolútne žiadny priestor na vyjadrenie.

Gene Haas následne v rozhovore potvrdil, že za Steinerovým koncom sú nedostatočné výsledky. Médiá informovali, že Tirolčanovi končila zmluva s Haasom a majiteľ tímu sa rozhodol, že ju nepredĺži. Vyhol sa tak nutnosti vyplatiť Steinerovi kompenzáciu za predčasné ukončenie kontraktu. Načasovanie už ani nemohlo byť lepšie, keďže podľa viacerých popredných pozorovateľov boli názorové rozpory medzi šéfom tímu a majiteľom veľmi výrazné.

„Vždy je dôležité, keď odchádzajúca osoba nie je citovaná v tlačovej správe. Našepkáva vám to, že došlo k treniciam. Mám podozrenie, že sa o tom ešte dozvieme viac. Tím v posledných sezónach nenapredoval, ale keď nie sme priamo vnútri, ťažko nám posúdiť, prečo tomu tak bolo. Veľa šťastia, Günther a Haas,“ napísal na sociálnych sieťach bývalý pilot a komentátor Martin Brundle.

Viac informácií priniesol reportér oficiálneho portálu Formuly 1 Lawrence Barretto. Práve on krátko po Steinerovom prepustení spovedal majiteľa stajne Gena Haasa. „Günther Steiner, hnacia sila, ktorá stála za vstupom tímu Haas do F1 a udržala ho počas ôsmich sezón vrátane pandémie, končí vo funkcii šéfa tímu. S okamžitou platnosťou ho nahradí hlavný inžinier Ajao Komacu,“ napísal novinár na sociálnych sieťach.

„Steiner a majiteľ Gene Haas mali vraj rozdielne názory na ďalšie smerovanie tímu, a preto sa rozhodli ísť každý svojou cestou. Pokiaľ viem, Steinerova zmluva vypršala koncom minulého roka. Po nezhodách o ďalšom strategickom smerovaní tímu nedošlo k predĺženiu Güntherovej zmluvy,“ uviedol Barretto.

„Steiner za sebou zanechal veľkú dieru. Bude nevyhnutné ju nejako zaceliť. S tímom dokázal niečo výnimočné. Udržal ho nad vodou počas pandémie, neustále uzatváral dohody s novými sponzormi a jeho nákazlivá osobnosť z neho robila skvelého šéfa. Jeho odchod je stratou,“ napísal známy novinár.