logo F1online.sk

Steiner dostal padáka pri „veľmi krátkom telefonáte“: Ja som chcel investovať, on nie

Günther Steiner a Gene Haas
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2024

Neprešiel ani mesiac, odkedy v tíme Haas skončil Günther Steiner. Po tejto správe však nasledovala taká lavína noviniek, že dnes si na temperamentného Tirolčana málokto spomenie. Svoje účinkovanie v Haase a následný odchod z tímu postupne odhaľuje v sérii rozhovorov.

Aj keď práca s médiami sa nezdá ako tá najpopulárnejšia zložka povinností šéfa tímu, stále zostávajú dobrým prostriedkom pre komunikáciu. Dvojnásobne to platí, keď vás vyhodia z tímu F1 a vy stratíte platformu, prostredníctvom ktorej môžete šíriť svoje posolstvo. Platí to aj pre Günthera Steinera, ktorý v januári poskytol viac rozhovorov ako vyhodený šéf než aktívny šéf tímu.

V jednom z nich, pre britský magazín Autocar, porozprával krátku historku o tom, ako sa dozvedel o svojom konci v tíme Haas. „Bolo to úplne z ničoho nič. Gene mi zavolal. Hovorím mu: ‚Okej, čo mi chceš povedať?‘“

„Povedal: ‚Nechcem s tebou predĺžiť zmluvu.‘ Na to som mu len odpovedal: ‚Je to tvoje rozhodnutie. Je to tvoj tím a môj kontrakt vypršal. Čo sa s tým dá robiť? Či si myslím, že je to správne? Nech poviem čokoľvek, nebudeš s tým súhlasiť, takže to nechajme tak.‘ Bol to veľmi krátky telefonát. Žiadna veľká diskusia alebo niečo podobné,“ povedal Steiner, na ktorého to vôbec nepôsobilo štandardným dojmom.

„Bolo to tiež veľmi zvláštne. Pracujete s niekým 10 rokov a dostanete takýto telefonát… Je to čudné. Bol som v poriadku, skrátka ideme ďalej. V každom prípade som už viac neveril tomu, čo sa v tíme odohrávalo,“ povedal Steiner.

Netrvalo dlho a viac či menej poznáme presné dôvody, prečo sa Gene Haas rozhodol pre zmenu. Zjednodušene povedané, americký podnikateľ chce zázrak na štýl Brawn GP, skrátka chce, aby šéf tímu našiel spôsob, ako vyhrávať napriek najmenšiemu rozpočtu. Formula 1 sa však od roku 2009 veľmi zmenila a uvedomuje si to aj Steiner, podľa ktorého tímu ubližuje akútny nedostatok investícií.

„Niečo sa muselo zmeniť. Nehovorím, že Haas to robil zle, ale všetci ostatní to robili správne. Formula 1 sa za posledných päť rokov zmenila. Je to úplne iná hra. Všetky tímy sú silné,“ povedal Steiner.

„Ak rozumiete F1, stačí otvoriť oči a pozrieť sa, čo robia ostatní a Haas nerobí. Prídete do bodu, keď sa s prístupom Haasu nikam nedostanete. Stopky vám neukážu, čo chcete vidieť,“ dodal.

Dôvodom teda boli celkom očividne spory o ďalšiu budúcnosť tímu. Steiner chcel investovanie peňazí, ktoré Gene Haas nemal a odmietol ich získať predajom podielu. „Ja som chcel do tímu investovať, on nie. Jednoducho sme mali rozdielne názory na to, ako by mali veci pokračovať. S takým nastavením ste od tímu nemohli chcieť viac. To nie je kritika, ale realita. Rozpočtový strop zmenil Formulu 1 a staré poriadky už neplatia,“ prehlásil Tirolčan.

„McLaren, Williams a AlphaTauri už dva roky investujú do infraštruktúry, aby mali väčší rozpočet na prevádzkovú činnosť. Ak ich nebudete nasledovať, nemôžete očakávať, že udržíte krok,“ dodal Steiner.