logo F1online.sk

Latifi chce pomáhať obetiam kyberšikany: Je dôležité o tom hovoriť

Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2022

Kanadský pretekár Nicholas Latifi chce byť vokálnym bojovníkom za obete internetovej šikany. Pilot Williamsu v závere minulej sezóny zažil veľmi nepríjemné ataky zo strany niektorých, ktorí si mysleli, že spoza klávesnice si môžu dovoliť čokoľvek. Rodák z Montrealu si preto zaumienil, že bude pomáhať ľuďom, ktorí sa stali obeťami internetového obťažovania a kyberšikany.

Pripomínať udalosti z Abú Zabí je asi už zbytočné. Pre Latifiho však mala jeho jazdecká chyba veľmi nepríjemné následky, keď ho niektorí „fanúšikovia“ atakovali vyhrážkami a najhrubšími nadávkami.

Nicholas mal to šťastie, že má okolo seba potrebných ľudí a je v pozícii, z ktorej sa dokáže účinne ochrániť. Na svete však žije obrovské množstvo tých, ktorí sú v takýchto prípadoch úplne bezmocní. Podobné problémy končia aj tým najhorším spôsobom a Latifi chce urobiť čo najviac, aby ľuďom v podobnej situácii pomohol. Posledné týždne trávil svoj čas aj tým, že hľadal cesty, ako by sa to dalo uskutočniť.

„Je to problém. Je to problém bez ohľadu na to, kto ste a čo robíte,“ povedal Latifi. „Bude to vždy súčasťou športu, a nielen športu, takisto zábavného priemyslu alebo umenia. Určite si myslím, že je toho veľa, čo môžeme v tomto smere všetci urobiť.“

„Ja osobne som po návrate z dovolenky hľadal cesty, ako sa pokúsiť pomôcť. Najprv som si to musel trochu viac naštudovať. Nie tak veľmi z pohľadu mentálneho zdravia, ktoré je širokou témou, ale zameral sa konkrétne na to, čo som sám prežil – kyberšikanu, nenávisť, internetové obťažovanie. To je podľa mňa ‚nová generácia‘ spúšťačov duševných problémov u ľudí, najmä mladých, tínedžerov a podobne,“ hovorí Latifi.

„Hľadal som cesty, cez ktoré by som sa do toho mohol zapojiť a hľadal najrôznejšie organizácie. V priebehu roka sa objavia niektoré veci, ktoré budem robiť. Zatiaľ o tom však neviem povedať viac,“ dodal kanadský pretekár.

Nie je pritom jediný, ktorý začal na túto tému upozorňovať. Pred časom bol dosť vokálny Lando Norris. Najdôležitejšou zbraňou v boji proti tomuto problému je nabádať ľudí, aby o svojich problémoch hovorili s ostatnými.

„Je to veľmi vážna téma. Je to vážnejšie než kedykoľvek predtým. V minulosti to možno bolo niečo, o čom ľudia nechceli hovoriť, no je to jedna z najdôležitejších tém v modernom svete,“ hovorí Latifi.

„Je dôležité byť otvorený a o týchto veciach hovoriť. Lando je jedným z tých, ktorí o takých veciach hovoria otvorene. Myslím, že je to vec, ktorej môžeme všetci trochu pomôcť,“ dodal kanadský pretekár.