logo F1online.sk

Podľa Surera stojí za Masiho koncom „tlak zvonku“

Michael Masi
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2022

Bývalý pilot Formuly 1 Marc Surer si nemyslí, že bolo nevyhnutné zbavovať sa dnes už bývalého riaditeľa pretekov Michaela Masiho. Za Austrálčanovým odchodom vidí „tlak zvonku“, ktorému FIA nedokázala odolať.

Medzinárodná automobilová federácia už inštalovala novú riadiacu štruktúru. Miesto jedného riaditeľa pretekov budeme mať hneď dvoch, ktorí sa budú striedať. Vznikne aj nové virtuálne riaditeľstvo pretekov, ktoré má za úlohu riaditeľovi pomôcť. Vzhľadom na zavedené štrukturálne zmeny Surer tak úplne nechápe nutnosť vyhadzovať Masiho.

„Vyhodenie Masiho považujem za prehnanú reakciu, pretože podľa môjho názoru, v priebehu posledného roka a posledných rokov, neodviedol zlú prácu,“ prehlásil Surer pre Formula1news.co.uk.

„Myslím, že FIA potrebovala novú organizáciu, aby riaditeľa pretekov zbavila tlaku, ale nemuseli ho vymeniť. Množstvo rozhodnutí urobil pod tlakom, nemal žiadny čas na rozhodnutie a ešte mal pritom v ušiach manažérov tímov, ktorí sa ho snažili ovplyvniť. Bolo toho naňho skrátka priveľa. Viete si teda predstaviť, ako sa to celé mohlo stať,“ hovorí Surer.

„Takže prečo vymieňať Masiho? Pretože na vás vyvíjajú tlak zvonku a nie preto, že by odviedol zlú prácu. Možno urobil zlé rozhodnutia, ale nie zlú prácu,“ dodal bývalý pilot Arrowsu alebo Brabhamu.

Tak či onak, FIA už rozhodla. Novými bossmi sú Eduardo Freitas a Niels Wittich, ktorí prichádzajú z WEC, resp. DTM. Asistovať im bude starý známy Herbie Blash, niekdajšia pravá ruka Charlieho Whitinga. Práve z jeho návratu sa bývalý pretekár teší.

„Reorganizácia manažmentu je určite dobrou vecou a teším sa aj z toho, že sa vracia Herbie Blash. Nezabúdajme, aké chvály žal za svoje rozhodnutia Charlie Whiting, po väčšinu času vtedy stál po jeho boku Blash,“ hovorí Surer.

„Jeho návrat je skvelou správou,“ dodal Švajčiar.