logo F1online.sk

Alonso s pribúdajúcimi rokmi spomaľuje. Nepatrí už medzi absolútnu špičku, myslí si Surer

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 3. 2024

Väčšina fanúšikovskej obce a odbornej formulovej verejnosti sa nazdáva, že Fernando Alonso zotrvá vo Formule 1 pokojne aj do päťdesiatky. Veď prečo by aj nie; napriek športovo pokročilému veku je nesmierne rýchly a dokiaľ sa teší dobrej fyzickej kondícii, nič nie je nemožné. Marc Surer si však myslí, že pribúdajúce roky badať na každom. Výnimkou podľa Švajčiara nie ja ani 42-ročný Španiel, ktorý vraj už desatinku po desatinke začína spomaľovať.

Niekdajší pretekár Formuly 1 Marc Surer sa nazdáva, že Fernando Alonso je aj naďalej mimoriadne platným pilotom štartového poľa. Myslí si však, že medzi absolútnu špičku pretekárov už nejaký ten piatok nepatrí.

Surer tvrdí, že pribúdajúce roky sa v športe podpisujú na každom – a ani Fernando Alonso nie je žiadnom výnimkou. „S pribúdajúcimi rokmi jednoducho spomaľujete. To je fakt,“ vyslovil sa Marc Surer, ktorého slová cituje Motorsport-Total.com.

„Myslím si, že stratil niečo zo svojej rýchlosti, a to jednoducho preto, že starne. S tým sa nedá nič robiť,“ tvrdí Surer. „Odzrkadľuje sa to najmä v kvalifikácii. Nazdávam sa, že bude už iba spomaľovať – z tohto dôvodu ho viac nezaraďujem medzi absolútnych top jazdcov.“

Aj keď to vyzerá tak, že sa Surer na adresu Alonsa vyslovuje kriticky, v skutočnosti ho mimoriadne obdivuje a stále považuje za jedného z tých lepších pretekárov štartového poľa. „V pretekoch si voči súperom počína naozaj tvrdo. Je to bojovník, ktorý optimálne využíva pneumatiky.“

„Prakticky mu nemusíte dávať žiadne pokyny. Presne vie, ako má zaobchádzať s pneumatikami. Nepotrebuje, aby mu inžinier zakaždým hovoril, ako má s nimi narábať. Má kopec skúsenosti a aj naďalej je nesmierne motivovaný,“ poznamenal Surer, ktorý sa okrem iného vyjadril k Alonsovmu účinkovaniu na minulotýždňovej Veľkej cene Austrálie.

„Bol to jeden z jeho (mála) zlých víkendov. V tréningoch odjazdil množstvo kôl, no napriek tomu si myslím, že mu auto nesedelo a netrafil nastavenia. Urobil omnoho viac chýb ako obvykle, a to predovšetkým v tréningoch a kvalifikácii. Napriek tomu si myslím, že mu zo strany tímového kolegu Strolla nehrozí bezprostredne žiadne nebezpečenstvo,“ dodal 72-ročný Švajčiar.