logo F1online.skF1online.sk

Nečakaná kritika na adresu Vowlesa, podľa Surera je „preceňovaný“ a „zhoršil Williams“

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Nového šéfa Williamsu Jamesa Vowlesa sprevádza veľké nadšenie. Aj keď sa tímu v tomto roku nedarí, bývalý hlavný stratég Mercedesu si získal obrovské sympatie svojím bohatým slovníkom, rozvážnym vystupovaním a analytickým prístupom. Tento názor však nezdieľa bývalý pilot Marc Surer.

Vowles si pripísal na svoje konto najväčší úlovok za rok a pol svojho pôsobenia vo vedení stajne z Grove. Aj keď sa v lete pochválil bohatým zoznamom nových posíl na technickom oddelení, vrátane bývalého technického riaditeľa Alpinu Matta Harmana, jeho najväčším úlovkom je jednoznačne Carlos Sainz.

Nemôžeme sa čudovať, že Vowles nakoniec španielskeho pretekára presvedčil. Tento muž pôsobí navonok nesmierne presvedčivo a dôveryhodne. Aj Alex Albon priznal, že James je majstrovský motivátor a dokáže vás strhnúť. V tomto roku však jeho Williamsu z mnohých dôvodov utekajú výsledky a preto sa dostal pod paľbu kritiky bývalého pilota Marca Surera.

„Prečo by sa mali odrazu výrazne zlepšiť? Veď sa v tomto roku ešte zhoršili a na to nesmiete zabúdať,“ vyhlásil šampión Formuly 2 z roku 1979 pre Formel1.de. „Často hovorím, že James Vowles je jednoducho preceňovaný. Jost Capito so svojimi ľuďmi postavil minuloročné auto. James Vowles prišiel do Williamsu, vzal to auto a tím s ním končil na bodoch.“

„Vyzeralo to veľmi dobre a všetku chválu zožal James Vowles, ale to auto nevzniklo pod jeho vedením. Bol to Jost Capito, ktorý medzitým odišiel,“ pokračoval Surer.

„V tomto roku postavil Vowles vlastné auto a ono je príliš ťažké a príliš pomalé. Okrem toho len veľmi pomaly nasadzujú vylepšenia. Myslím si, že Williams sa jednoznačne zhoršil,“ vyhlásil Švajčiar.

Ten to pritom nevidí nádejne ani smerom do budúcnosti. Aj keď Surer dúfa, že „možno sa z toho poučia a budúci rok to bude o niečo lepšie“, vzhľadom na blížiacu sa novú generáciu monopostov neočakáva v budúcej sezóne veľké zmeny v celkovom poradí. „Nesmieme zabúdať, že na budúci rok toho príliš veľa nezmeníte, pretože po ňom musíte postaviť úplne nové auto,“ pripomína Surer.

„Od 1. januára môžete začať s testovaním nového monopostu a to všetci aj urobia. Príde v budúcom roku výrazné zlepšenie Williamsu? O tom pochybujem. Môžu získať viac bodov, ale nemyslím si, že sa dostanú dopredu,“ uzavrel bývalý pilot Arrowsu či Brabhamu.

Súvisiace články

Diskusia