logo F1online.sk

O dva roky môže byť Alonsova rýchlosť fuč, upozorňuje Marc Surer

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2022

Jedným z dôvodov, prečo Fernando Alonso nepodpísal navrhovaný kontrakt s Alpinom, bola zrejme neochota francúzskeho tímu ponúknuť mu dlhodobú zmluvu bez opcií. Alpine sa chcel chrániť najmä pred Alonsovým vekom a podľa Marca Surera robil dobre. Vek totiž nie je len číslo, skôr či neskôr sa prejaví aj na výkonoch.

Otmar Szafnauer v priebehu týždňa prezradil, že Alpine ponúkal Fernandovi Alonsovi zmluvu 1+1, teda ročný kontrakt s ročnou opciou. Pokiaľ by aj o dvanásť mesiacov Alonso podával rovnako dobré výkony ako dnes, pobyt v Alpine by si mohol predĺžiť ešte o jednu sezónu. Čo by sa však stalo, keby jeho výkonnosť poklesla? V takom veku by si už len sotva našiel miesto v inej konkurencieschopnej stajni.

To si zrejme uvedomoval, a preto tlačil na viacročný kontrakt. “Hodiny už v Alonsovom prípade tikajú. Takúto formu nemusí byť schopný udržať celý nasledujúci rok či dva. Som si istý, že od istého bodu začne vyprchať,” cituje bývalého jazdca F1 Marca Surera motorsport-total.com.

Ani Alonso podľa jeho názoru neoklame fyziku. “Myslím si, že pilot stráca pár stotiniek sekundy ročne. On to však dokáže kompenzovať svojím obrovským úsilím a skúsenosťami. V každom prípade to však skôr či neskôr bude mať nejaký dopad, hlavne v kvalifikácii, v ktorej ide o čistý čas.”

Dôvody odchodu Fernanda Alonsa z Alpinu sú Surerovi jasné a sú podľa neho dva. V prvom rade sa mu ročný kontrakt “málil”. “Čím je starší, tým má menšiu šancu, že by mohol jazdiť v inej stajni.”

“A v druhom rade: Alpine stagnuje. V porovnaní s minulým rokom sú na rovnakej hladine, nestúpajú vyššie. V Aston Martine existuje aspoň nádej, že s novými chlapcami, ktorí na túto sezónu prišli už príliš neskoro, by to v budúcom roku mohlo vyzerať lepšie,” hodnotí inžinierske posily.

Nič však Alonso nemá zaručené a reálne hrozí, že v nasledujúcej sezóne ho výkony auta budú frustrovať rovnako ako časy “motora GP2” v McLarene. A ak sa to stane a Alonso sa zrazí so Strollom, tak to nás ešte len čaká poriadny ohňostroj, predpovedá Surer.

Navyše pred sezónou 2025 Aston Martin určite nemôže pomýšľať na to, že by útočil na titul. V tom čase bude mať Alonso 44 rokov. “Už to videl aj pri iných tímoch, že cesta na vrchol je veľmi dlhá. Len sotva sa mu ho podarí dosiahnuť v Aston Martine.”

Alfa samci Fernando Alonso a Lawrence Stroll navyše tvoria explozívnu kombináciu, ktorá by mohla celý proces spomaliť. “Môže to dopadnúť dobre, pretože obaja chcú ísť rovnakým smerom. Ak sa však do seba pustia, tak v Aston Martine veľmi rýchlo začnú padať hlavy. To treba očakávať, v minulosti sa to pri Alonsovi stalo už mnohokrát. Z tohto pohľadu však verím, že ak potiahnu za ten istý koniec povrazu, tak to bude vidno.”