logo F1online.skF1online.sk

Surer by na mieste Red Bullu zasiahol: Hocikto dokáže to, čo Pérez

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 8. 2024

Je Sergio Pérez len priemerným jazdcom? Marc Surer pri hodnotení jeho výsledkov z prvej polovice sezóny konštatuje, že niečo také by dokázal hocikto iný. Mexičan tímu prináša milióny od svojich sponzorov, ale na trati tej pridanej hodnoty nie je veľa.

“Hociktorý pilot dokáže podávať výkony na úrovni Sergia Péreza,” vyhlásil bývalý pretekár Marc Surer, ktorého spovedal portál motorsport-total.com. Péreza nehodnotí veľmi vysoko a svojím spôsobom nerozumie, prečo ho Red Bull stále podporuje. “Ja by som s tým niečo urobil. Poviem to tak, že polovica štartového poľa by zrejme podávala lepšie výkony, tak prečo nezariskovať a neposadiť do monopostu iného jazdca?”

Rodák z Guadalajary predsa len má šancu zmeniť trajektóriu tejto sezóny, ale nebude to vôbec jednoduché. Bude totiž potrebovať aj pomoc tímu, ktorý doposiaľ staval monopost na Maxa Verstappena z veľmi prostého dôvodu: Takto je výkonnostný strop auta najvyššie.

“Ak sa auto ľahšie ovláda, Pérez dokáže Maxa poraziť,” prikývol Surer. “Dokáže veľmi dobre pracovať s nedotáčavým monopostom. Teraz však auto robí oboje, je aj pretáčavé aj nedotáčavé. Nerobí to, čo má. Max to dokáže ustriehnuť, ale Pérez nie. Ba čo viac, pravdepodobne prišiel o sebadôveru, ktorá je v motoršporte dôležitá.”

Na prelome júla a augusta sa špekulovalo, že za zachovanie Sergia Péreza v tíme mala lobovať aj Liberty Media, ktorej vyhovuje, že Pérez dvíha čísla sledovanosti v krajinách latinskej Ameriky a pomáha organizátorovi VC Mexika s predajom lístkov. Tieto špekulácie boli neskôr dementované Helmutom Markom.

Následne sa tak roztočilo ďalšie kolo klebiet: Sponzori Sergia Péreza vraj mali tímu poskytnúť záruku, že ak Red Bull kvôli mexickému jazdcovi nezíska konštruktérsky titul, tak peňažnú stratu nahradia z vlastného vrecka. Túto informáciu zas v stredu vyvrátil britský novinár Thomas Maher s tým, že podľa jeho zdrojov je to “čistá nepravda”.

Marc Surer napokon pripomenul, že Red Bull by mohol Péreza vymeniť aj pred koncom sezóny. “Ak ho vykopnú pred koncom roka, tak by si v inom tíme ešte mohol nájsť miesto. Pre Mexiko by to nebolo také zlé, keby ho vyhodili pred koncom roka.”

Nemecký magazín Auto Motor und Sport prišiel s informáciou, že za istých okolností by Sergio Pérez mohol skončiť v Audi s Nicom Hülkenbergom. Jedným z predpokladov však je, že Red Bull ho prepustí pred koncom aktuálnej sezóny. V hre sú však aj oveľa pravdepodobnejšie mená: Bottas, Čou, ale skloňujú sa napríklad aj Pourchaire, Bortoleto, Palou či dokonca Daniel Ricciardo. Nesmieme totiž zabúdať na to, že Red Bull musí do septembra nájsť sedačku pre Liama Lawsona, ak nechce stratiť exkluzívne práva na jeho služby.

Red Bull by sa mal medzitým obzrieť po alternatívach, radí mu 72-ročný Švajčiar. “Potrebujete jazdca, ktorý sa dokáže prispôsobiť monopostu. Myslím si totiž, že jazdiť v Red Bulle je náročné. Fernando Alonso by bol s tým autom stopercentne rýchly, pretože on ho dokáže zvládnuť.”

Alonso však už nie je k dispozícii. Surer tak spomína Carlosa Sainza a Nica Hülkenberga, no aj v prípade týchto dvoch už “ušiel vlak”.

Súvisiace články

Diskusia