logo F1online.sk

Piastri bude pre Norrisa väčšou výzvou, než bol kedy Ricciardo, myslí si Surer

Lando Norris a Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 7. 2023

Preteky v Silverstone naznačili, že Lando Norris to s Oscarom Piastrim také ľahké mať nebude. Brit ma síce v internom súboji stále navrch, no Austrálčan čoraz viac začína vystrkovať rožky, čo neušlo ani pozornosti Marca Surera. Švajčiar sa nazdáva, že nováčik svojho skúsenejšieho tímového kolegu už onedlho poriadne „popreháňa“.

Piastri je jednoznačne najlepším nováčikom na štartovom poli, no oproti Norrisovi ťahal v priebehu doterajšej časti sezóny jasne za kratší koniec. Vo Veľkej Británii však konečne naplno odkryl svoj potenciál a ukázal, prečo doňho vložil McLaren toľkú dôveru.

Nebyť výjazdu bezpečnostného vozidla v pokročilej fáze pretekov, premiérové pódium by Piastrimu zrejme neušlo. Tak či onak, ak si takto rodák z Melbourne bude počínať aj naďalej, skôr či neskôr sa oslavného popretekového ceremoniálu dočká.

„Zaregistroval som ho ešte predtým, než vstúpil do Formuly 1,“ vyjadril sa na adresu Oscara Piastriho expretekár Marc Surer pre Formel1.de. „V Silverstone ukázal, čo dokáže. Predtým takýto čistý víkend nikdy nemal. Zrazu je konkurencieschopný a Landa Norrisa poriadne popreháňa.“

Surer však nešetril chválou len na adresu Austrálčana, ale rovnako obdivne sa vyslovil aj o jeho o niečo staršom tímovom kolegovi. „Norris nebol top pilot hneď od začiatku,“ utrúsil. „Keď prišiel do Formuly 1, myslel som si, že na rozdiel od ostatných sa trápil.“

„Pozbieral však skúsenosti, zlepšil sa a momentálne je na takej úrovni, že by sa so svojím talentom mohol stať poľahky majstrom sveta.“

Norris jazdí v posledných ročníkoch v nesmiernej pohode. McLaren, v ktorom je už poriadne udomácnený, mu navyše stavia autá priamo šité na mieru. O to väčšie muselo byť Britovo prekvapenie, keď sa počas pretekov v Silverstone po mnoho kôl nevedel vzdialiť Piastrimu, ktorý, okrem iného, nedisponoval najnovším balíkom vylepšení.

„Budem úprimný,“ povedal po pretekoch rodák z Bristolu. „Ak by veci išli podľa plánu a nevstúpilo by do toho bezpečnostné vozidlo, bol by na pódiu. Zaslúžil si to. Celý víkend bol v top forme a nesmierne na mňa tlačil, čo je dobré.“

„Bol však dobrý v priebehu celého roka. Nie je to tak, že by sa tu zrazu objavil sčista-jasna, silný bol vždy, a to od prvého dňa v aute. Niekedy mi poriadne strpčuje život,“ pochválil svojho kolegu Norris.

„Nie vždy sa mi to páči, ale na konci dňa je to dobrá vec a aj vďaka tomu sa zlepšujem. Jazdí veľmi dobre. Odvádza veľmi dobrú prácu a ak dokážeme auto ešte o trochu vylepšiť, tak môžeme byť na pódiu oveľa častejšie. Som si istý, že aj on sa tu [v prebiehajúcej sezóne] niekoľkokrát ocitne,“ uzavrel držiteľ siedmich pódiových umiestnení.

Súvisiace články