logo F1online.sk

Capito: Už nie sme rodinný podnik

Jost Capito
© Formula1.com
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 2. 2022

Aj Williams vstupuje do novej éry. Po rokoch trápenia je teraz financovanie v tíme stabilné, aj keď sa nechystá žiadna „palácová revolúcia“. Šéf tímu Jost Capito srší optimizmom. Došlo síce „iba“ k zmenám v manažmente a stabilizovaniu financovania, no to zdá sa úplne stačí.

Zo „starého“ Williamsu zostala v podstate už len značka. Napriek tomu, že zmeny napokon neboli až také výrazné, toto už nie je tá stajňa z Grove, ktorá v 90. rokoch zbierala jeden úspech za druhým. S novými majiteľmi prenikli do tímu i nové hodnoty.

„Toto je tím s obrovským dedičstvom a obrovskými úspechmi z minulosti,“ povedal šéf Williamsu Jost Capito. „Neurobili sme veľa personálnych zmien, ale máme za sebou kritické zmeny. Veľmi pomohlo, že sa nám podarilo zlepšiť ducha vo vnútri tímu a vrátiť mu jeho hrdosť.“

„Posledné miesto už nie je akceptovateľné, chceme sa posunúť poradím nahor a tvrdo pracujeme, aby sme to dosiahli. Najdôležitejšou vecou však pre nás bolo opäť nájsť svojho ducha, potom zabojovať o body a získať ich. Pódium v Spa bolo čerešničkou na torte, ktorá povzbudila nielen pretekársky tím, ale celú spoločnosť,“ hovorí Capito.

„Rozvinuli sme naše procesy, rozvinuli sme našu štruktúru, zlepšili komunikáciu vo vnútri spoločnosti a vyvinuli jej hodnoty. Myslím, že už nie sme rodinný podnik, posunuli sme sa do pozície štruktúrovanej technickej spoločnosti,“ dodal s hrdosťou šéf Williamsu.

Od top tímov však majú v Grove ešte stále ďaleko. Aj keď je financovanie stabilné, žiadna masívna reštrukturalizácia na štýl Aston Martinu alebo predtým McLarenu sa nekoná. Capito tiež na jednej strane hovorí o dedičstve a úspechoch Williamsu z minulosti, no na druhej chváli nové hodnoty a skutočnosť, že už nie sú rodinná firma. Pritom práve toto bolo pre „starý“ Williams úplne typické.

„Myslím, že v porovnaní s top tímami sme stále strácali, keďže do tímu nebolo v minulých rokoch investované. Od minulého roka nás navyše limituje rozpočtový strop,“ dodal Capito.

Súvisiace články