logo F1online.skF1online.sk

Norris bude tretím najbohatším jazdcom na rošte, výstupnú klauzulu v zmluve nemá

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2022

Lando Norris bude pilotom McLarenu až do konca sezóny 2025. V stredu tím priniesol bombastickú novinku a potvrdil britského mladíka ako muža, okolo ktorého plánuje stavať svoju budúcnosť. Vzájomnú dôveru medzi Norrisom a McLarenom podčiarkuje aj fakt, že v novom kontrakte nemajú žiadne výstupné klauzuly.

Takéto prvky sú v zmluvách pomerne bežné, hlavne pokiaľ ide o jazdcov, ktorí platia za hviezdy. Svojho času ju mal využiť aj Sebastian Vettel na prestup z Red Bullu do Ferrari, počas minulej sezóny sa zas špekulovalo, že by niečo podobné mohol mať v kontrakte Charles Leclerc.

Myšlienka spočíva v tom, že jazdec sa takto chráni pre prípad, ak by mu jeho tím nepostavil konkurencieschopný monopost. Keby sa napríklad McLaren nepohyboval v najlepšej trojke, mohol by Norris vyjednávať s ostatnými stajňami o svojom prestupe, platí to samozrejme aj opačne. Šéf McLarenu Andreas Seidl však médiám potvrdil, že ich nový kontrakt nič také neobsahuje.

„Na tejto našej novej dohode je krásne, že ani jedna zo strán nemá žiadne výstupné klauzuly, čo je dôležitá správa, ktorú sme tomuto tímu chceli vyslať,“ povedal médiám Seidl.

„Ukazuje to, že v tom ideme spolu a na oboch stranách panuje veľká dôvera. Veríme talentu, ktorý Lando má a on verí, že v najbližších rokoch sa môžeme dostať vyššie,“ dodal šéf McLarenu.

A čo finančná stránka? Aj po tej si Lando nepochybne polepší. Podľa medializovaných informácií sa Norris stane po Hamiltonovi a Verstappenovi tretím najlepšie plateným jazdcom na rošte. Jeho nová štvorročná zmluva má podľa niektorých zdrojov celkovú hodnotu 56 miliónov dolárov. Rýchla matematika teda hovorí o ročnom plate 14 miliónov. Niektoré zdroje uvádzajú plat Fernanda Alonsa na úrovni 20 miliónov dolárov, niektoré iné zas nižšie číslo. Norris sa teda stane tretím alebo štvrtým najlepšie plateným jazdcom na rošte.

„Peniaze vždy pomôžu, ale najdôležitejšou vecou je moje šťastie,“ povedal Norris. „V každej zmluve nájdete rôzne veci, tá moja je hlavne veľkým záväzkom k tomu, čo chcem robiť a dosiahnuť s týmto tímom.“

Súvisiace články

Diskusia