logo F1online.sk

Giovinazzi si nemyslí, že by sa nedokázal vyrovnať tímovému kolegovi

Antonio Giovinazzi
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2022

Po troch rokoch vo Formule 1 sa Antonio Giovinazzi s kráľovnou motoršportu rozlúčil. Teraz už naplno narezáva vo Formule E, kde ho už len týždeň delí od premiéry s tímom Dragon/Penske v otváracom podujatí novej sezóny v Saudskej Arábii. Vo svojom poslednom rozhovore pre taliansku edíciu portálu Motorsport.com sa obzrel aj za svojou poslednou sezónou vo Formule 1.

Zrážalo ho jeho pretekové tempo, v ktorom sa Kimimu Räikkönenovi nedokázal vyrovnať. V kvalifikačnom porovnaní to bolo jednoznačne 13:6 pre rodáka z Martina Franca, avšak to pretekové dopadlo úplne opačne. Na body 10:3 pre Räikkönena, ktorý skončil v pretekoch desaťkrát pred svojim kolegom, kým Giovinazzi osemkrát. Fínsky pretekár tiež odjazdil 658 kôl pred Giovinazzim, ktorý takých kôl odjazdil „len“ 400.

„Je mi veľmi ľúto, že som prišiel o svoje miesto na konci sezóny, ktorú považujem za svoju najlepšiu. To bolo pre mňa tým najväčším sklamaním,“ povedal Giovinazzi.

„Ak v tíme skončíte po sezóne, v ktorej ste nedosahovali výsledky a v ktorej ste sa nevyrovnali svojmu tímovému kolegovi, musíte to akceptovať. Podľa mňa to však nebol môj prípad a presne preto je ťažké to prehltnúť. S chladnou hlavou však hovorím, že sa to vo Formule 1 nestalo prvý ani poslednýkrát.“

„Na konci sezóny som sa nijak psychicky nezrútil. Dokázal som udržať svoju výkonnosť, čo som potvrdil aj pod tlakom dobrými kvalifikačnými výsledkami. Posledné body pre svoj tím som vybojoval na predposledných pretekoch sezóny, kedy som už vedel, že v tíme nebudem pokračovať. Nič teda neľutujem,“ dodal Giovinazzi.

Možno sa aj tak trochu očakávalo, že v závere sezóny, kedy bola Antoniova budúcnosť na vážkach, vystúpi s trochu odlišným prístupom. Dosť sa oboril na svoj tím v Mexiku, kde ho strašnými strategickými rozhodnutiami pripravil o body, taktiež odmietol tímovú réžiu v Turecku. Celkovo sa však s Alfou Romeo rozlúčil pokojným spôsobom.

„Mám svoju vlastnú osobnosť. Nikdy som nebol človek, ktorý do pracovného prostredia vnášal negativitu,“ povedal Giovinazzi. „Taktiež musíte zvážiť, kedy to spraviť, pretože to môže byť dvojsečná zbraň. Ak to spravíte pri nesprávnej osobe, skončíte za dverami.“

„Nie som presvedčený o tom, že to je správny prístup a ako som povedal, nie je to v súlade s mojou osobnosťou,“ dodal Giovinazzi.

Súvisiace články