logo F1online.sk

Formulovú obdobu Djokovića v Austrálii nečakajte, F1 chce mať zaočkovaný padok

Melbourne, Austrália, ilustračné
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala10. 1. 2022

Kauza neočkovaného Novaka Djokovića, ktorý sa spočiatku len márne snažil dostať do Austrálie na tenisový Australian Open, neobišla azda žiadneho človeka s prístupom na internet. Športové redakcie boli zamestnávané Djokovićovými snahami celé dni, a srbský tenista si za ten čas získal mnohých ľudí. Ak ste už začali uvažovať o tom, či by podobné haló mohol pred Veľkou cenou Austrálie spôsobiť aj niektorý z pilotov F1, vedzte, že kráľovná motoršportu sa chce proti niečomu takému poistiť.

O tom, aké prísne pravidlá platia v Austrálii, vypovedá aj fakt, že keď sa v decembri Daniel Ricciardo vracal domov, najskôr ho čakala karanténa. Strávil ju na hotelovej izbe, kde mal podľa vlastných slov “dva týždne hľadieť do stropu”.

Pravidlá v jednotlivých štátoch Austrálie sa líšia, no vo všeobecnosti platí, že bezproblémové získanie víz do krajiny vám zabezpečí len očkovanie. Presvedčil sa o tom aj samotný Djoković, ktorý sa preukazoval decembrovým potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Víza mu preto boli najskôr zrušené, až v pondelok sudca rozhodol o tom, že neprávom a udelenie výnimky bolo v poriadku.

Premiér štátu Viktória Daniel Andrews však minulý rok avizoval, že neočkovaní športovci nebudú mať povolený vstup do krajiny. “Nemyslím si, že by mal neočkovaný tenista dostať víza na vstup do krajiny, a ak by aj víza dostal, pravdepodobne by sa musel dva týždne izolovať.”

“Nemyslím si však, že by nejaký tenista, golfista či pilot Formuly 1 vôbec dostal víza. Ak sa mýlim, vláda vám o tom určite dá vedieť, ale aby ste zostali v bezpečí a aby všetci ostatní zostali v bezpečí, musíte byť očkovaní,” zdôraznil 49-ročný Andrews. Djokovićovi sa to napokon predsa len podarilo. Jedna strana mu tlieska, druhá ho za to zatracuje.

Formula 1 sa takému scenáru vyhne vďaka tomu, že Svetová motoristická rada FIA na konci minulého roka schválila očkovanie všetkých pilotov a účastníkov veľkých cien. Všetci zamestnanci tímov, F1 či FIA by tak mali na začiatku apríla bez problémov vstúpiť do krajiny protinožcov.

“S tímami musíme prebrať veľa tém. V budúcej sezóne budeme musieť opäť riešiť covidový problém a nebude to ľahké,” uviedol Stefano Domenicali v závere minulého roka. “Za dva roky pandémie sme dali dokopy napäté sezóny.”

“Práve sme dokončili sezónu s 22 pretekmi, čo nás napĺňa opatrným optimizmom ohľadom toho, ako bude vyzerať začiatok sezóny 2022, kde bude koronavírus, žiaľ, stále prítomný. Avšak nie je žiadnou zhodou okolností, že jedna z posledných vecí, ktoré schválila Svetová motoristická rada FIA na poslednom zasadnutí ako preventívne opatrenie, je vakcinácia všetkých ľudí v padoku,” ozrejmil výkonný riaditeľ Formuly 1.