logo F1online.skF1online.sk

Môžete dokázať čokoľvek, to je Frankov odkaz, hovorí Alan Jones

Frank Williams
© Singapore GP/Twitter
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2021

Spomíname na Sira Franka Williamsa, ktorého smrť celú formulovú rodinu silno zasiahla. Svoje kondolencie odosielajú aj jeho bývalí jazdci a spolupracovníci. Frank bol nekompromisným šéfom, z ktorého však vyžarovalo odhodlanie a entuziazmus. Takého si ho pamätajú i Alan Jones a Jenson Button.

Prvý menovaný získal pre tím Sira Franka jeho prvý jazdecký i konštruktérsky titul v roku 1980. Austrálčan vtedy vyhral päť veľkých cien a v závere sezóny prešprintoval Nelsona Piqueta na Brabhame.

„Na konci dňa nebol len šéfom tímu, ale aj priateľom. Mám rád to pomyslenie, že som bol veľmi blízky rodine,“ povedal Alan Jones pre Motorsport.com.

„Frank stelesňoval ducha a odhodlanie toho najväčšieho nadšenca. Nebol len majiteľom tímu, ale skutočným nadšencom, ktorý miloval motoršport. Bol síce ochrnutý, no cestoval na toľko veľkých cien, že sa to ani nedá spočítať. Jeho odhodlanie a entuziazmus boli skrátka úžasné.“

„Jeho odkazom podľa mňa je, že môžete dokázať v podstate čokoľvek, ak do toho vložíte všetko,“ hovorí Jones.

„Mali sme úžasný pracovný vzťah. Frank, Patrick a ja sme sa stretli na jednom mieste a bolo to skvelé. Poraziť všetky tie etablované mená bolo veľmi uspokojujúce. Frank bol tvrdý šéf, no stopercentne férový a často hovorím, že to bol ten najlepší chlap, pre ktorého som kedy jazdil,“ dodal Jones.

Zaspomínal si Jenson Button, ktorý prišiel do Williamsu ako mladučký nováčik dvadsať rokov po zisku ich prvého titulu. Zotrval tu síce len jeden rok, no zaradil sa k celej plejáde pilotov, ktorí o sebe hovoria, že im Sir Frank dal ich prvú príležitosť.

„Všetci v tíme k nemu vzhliadali,“ hovorí Button. „Dal do toho všetko a bol vzorom pre každého, nielen vo svete motoršportu.“

„Vždy sme spolu mali dobrý vzťah. Pamätám si, keď som v kvalifikácii po prvýkrát vybojoval umiestnenie v najlepšej trojke. Bolo to v Spa a vidieť ten jeho úsmev pre mňa veľa znamenalo, pretože som ho sledoval koncom 80. a v priebehu 90. rokov, keď Nigel Mansell, Damon Hill a Jacques Villeneuve vyhrávali za Williams. Bol to sen pretekať za Williams a za Franka.“

„Dal príležitosť mnohým mladým pilotom a ja som bol jedným z nich. Keď som mal 19 rokov, dostal som od neho šancu. Dal príležitosť neskúsenému chlapcov pretekať vo Formule 1 a fungovalo to. Mali sme krásny vzťah a v prvom roku bol ku mne veľmi zhovievavý,“ hovorí Button, ktorý dnes pre Williams pracuje ako poradca.

Súvisiace články

Diskusia