logo F1online.sk

Alan Jones stratil záujem o F1: Sú to primadony

Alan Jones
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Formula 1 je populárnejšia než kedykoľvek predtým. Je to však tým, že ponúka najlepšiu šou všetkých čias a jazdia v nej najlepší piloti? Každý z nás má svoju obľúbenú éru F1 a nepochybne sa medzi nami nájde mnoho takých, podľa ktorých je súčasná kráľovná motoršportu lepšia než pred dvadsiatimi alebo štyridsiatimi rokmi. Niečo také si však rozhodne nemyslí majster sveta z roku 1980 Alan Jones.

Austrálsky pretekár a bývalý komentátor je známy svojimi názormi, ktoré podáva otvorene a vždy bez obalu. Aj keď je naďalej veľkým fanúšikom motoršportu, jedným dychom dodáva, že mu súčasná Formula 1, ktorá je vraj plná „primadon“ a „smiešnych predpisov“, ani trochu nepozdáva. Akosi však už nešiel do hĺbky a nepovedal konkrétne, prečo si to myslí.

„V súčasnosti ma veľmi zaujíma MotoGP,“ vyhlásil Jones pre Wide World of Sports. „Mám to rád. Je vyrovnaná a do posledného kola neviete, kto tie zasrané preteky vyhrá. MotoGP je pestrá a veľmi profesionálna. O Formulu 1 dnes nemám veľký záujem – sú to všetko prekliate primadony.“

Už nepovedal, prečo si to o súčasných pilotoch myslí. Možno sa mu nepáči, že v tejto ére sa v aute každý mesiac nezabije niektorý z jazdcov, ale to sa už asi nedozvieme. Jones však pokračoval a poriadne sa oprel aj do súčasných pravidiel, napríklad do spoplatnenia pretekárskych licencií.

Taký Max Verstappen zaplatí za tú svoju asi 1,4 milióna dolárov. Je to daň za úspech a výška poplatku sa vo Formule 1 počíta podľa počtu získaných bodov. Našťastie pre holandského pretekára si s Red Bullom vyjednal dobrú zmluvu a podľa dostupných informácií je tím povinný zaplatiť FIA za jazdcovu licenciu.

„Dva milióny za Maxovu licenciu? To už začína byť smiešne,“ prehlásil Jones, ktorý si zaspomínal, ako to bolo za jeho čias, keď mu všetky potrebné dokumenty vydal britský Kráľovský automobilový klub (RAC) a to úplne zadarmo. „Jednoducho to pre vás znamenalo miestenku do Formuly 1 – s tou licenciou ste mohli pretekať v F1 a neúčtovali za to žiadne poplatky.“

„Stačilo prísť do RAC v Anglicku, vyplniť formulár a pokiaľ ste splnili požiadavky, dostali ste licenciu na jazdu s monopostom Formuly 1. To bolo všetko. Nechápem, prečo dnes musíte za licenciu platiť. Čo za svoje peniaze dostanete na oplátku?“ pýta sa prvý šampión s Williamsom a po Clayovi Regazzonim druhý víťaz pretekov F1 s týmto tímom.

„Nie je to tak, že by vám poskytovali nejaké mimoriadne zaobchádzanie, služby alebo čokoľvek podobné. Je to len kus papiera, na ktorom je napísané, že ste kvalifikovaný na riadenie monopostu Formuly 1. Je to len papier. Podľa mňa je to celé trochu hlúpe,“ povedal Jones.