logo F1online.sk

Alan Jones odpísal Ricciarda. Ten sa k nemu odmietol vyjadriť

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Od Daniela Ricciarda sa od úvodu sezóny očakával útok na sedačku v Red Bulle. Miesto toho však počúvame samé pochybnosti o jeho budúcnosti a volania po jeho nahradení Liamom Lawsonom. Austrálčan smeruje na svoje domáce podujatie pod nemalým tlakom, keďže v prvých dvoch pretekoch sezóny sa práve nepredviedol. Verejne ho odpísal aj jeho krajan a majster sveta z roku 1980 Alan Jones.

Prvý majster sveta s Williamsom je známy svojimi kontroverznými vyjadreniami. Jones rozhodne rád čerí vody a presne to aj urobil, keď skritizoval Daniela Ricciarda. Ten zažíva nevydarený štart do sezóny, ktorá preňho mala byť odrazovým mostíkom do sedačky Sergia Péreza v Red Bulle. Stal sa však pravý opak a Daniel je v defenzíve, keďže na jeho sedačku si už brúsia zuby o pätnásť rokov mladší juniori z akadémie Helmuta Marka.

„Som si istý, že Daniel by rád dosahoval lepšie výsledky,“ vyhlásil majster sveta z roku 1980 Alan Jones pre Herald Sun. „Nemôžeme však donekonečna obviňovať auto, z čoho sa v posledných rokoch stala trochu móda.“

„Ja by som rád videl Daniela, ktorému sa darí; rád by som videl, ako dosiahne v Melbourne dobrý výsledok. Myslím si však, že ak má mať nejakú šancu vrátiť sa do Red Bullu alebo do konkurencieschopnejšieho auta, potrebuje zlepšiť svoje výkony, pretože momentálne prešľapuje na mieste,“ pokračoval Jones, ktorý má pre Ricciarda veľmi pochmúrne proroctvo.

„Nerád to hovorím, ale myslím si, že Daniel má to najlepšie už za sebou. Na konci dňa musíte porážať svojho tímového kolegu. Bol by som rád, keby bol veľmi konkurencieschopný a bojoval tam vpredu o veľké body, ale podľa mňa sa musí zmeniť veľa vecí, aby sme sa dočkali niečoho takého,“ dodal Jones.

Na domácej pôde tak musí Ricciardo zabrať, inak budú pribúdať takéto komentáre a s nimi tiež nepríjemné otázky. Zatiaľ má jasne navrch jeho tímový kolega Júki Cunoda. Austrálčan pritom ťahá za kratší koniec aj v boji o sympatie verejnosti, ktoré boli doteraz jeho špecialitou. Keď si však v Bahrajne vypýtal od tímu tímovú réžiu a potom nevrátil trináste miesto Júkimu Cunodovi, získal Japonec napriek naštvanej reakcii priazeň fanúšikov, ktorí od Ricciarda očakávali oveľa viac.

„Povedal by som, že to bol pomalší štart do sezóny, ale stále máme za sebou len dvoje preteky. Dúfam teda, že v Melbourne urobíme prvý krok a poriadne sa rozbehneme,“ povedal austrálskym médiám Ricciardo, ktorý následne dostal otázku, či by sa chcel vyjadriť k slovám Alana Jonesa. „Ehm, vôbec nie,“ povedal so svojím tradičným úsmevom.