logo F1online.sk

Giovinazzi po testoch Formuly E: Bol som zmätený

Antonio Giovinazzi
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2021

Antonio Giovinazzi začína novú kapitolu svojej pretekárskej kariéry. S tímom Dragon/Penske Autosport odjazdí kompletnú sezónu 2021/22 Formuly E. Aktuálne na okruhu Ricardo Tormo vo Valencii prebiehajú predsezónne testy, ktorých sa zúčastnil aj taliansky pretekár.

Jeho tím nebol v posledných rokoch príliš konkurencieschopný. Ak k tomu pridáme nedostatok skúseností s elektrickým monopostom, tak niet divu, že Antoniove časy neboli nijak ohromujúce. Počas prvého dňa skončil dopoludnia druhý od konca, popoludní si o jedno miesto polepšil. Bol taktiež pomalší než tímový kolega Sergio Sette Camara.

„Je to celkom odlišná kategória,“ vysvetlil Giovinazzi. „Jazdil som s toľkými autami, GT-čkami, LPM2 či Formulou 1 a presun do tohto bol úplne odlišný pocit.“

„Prvý deň som bol trochu zmätený a musel som sa veľa vecí naučiť. Hlavným problémom však pre mňa bolo brzdenie, pretože vo Formule 1 môžete naozaj dupnúť na brzdu, pretože máte veľké množstvo prítlaku. Tu to však nejde, takže s tým mám problém. Pamätám si však, že keď som v roku 2018 jazdil s autom prvej generácie FE, tak to bolo rovnaké,“ povedal Giovinazzi.

Rodák z Martina Franca však už nemá príliš čas. Ani samotné predsezónne testy nemôže absolvovať celé, pretože si musí plniť povinnosti vo Formule 1, kde ho čakajú ešte dve podujatia. Nová sezóna Formuly E pritom štartuje už koncom januára v saudskoarabskom Rijáde.

„Nie je to práve skvelé, no takto to skrátka bude. S autom sa zladím na simulátore. Pred prvými pretekmi však nebudem mať za opaskom veľa kilometrov. Vydám zo seba to najlepšie a odmakám si to v továrni na simulátore v priebehu decembra a januára,“ hovorí Giovinazzi.

„Určite to bude náročná časť sezóny, no budeme naozaj tvrdo pracovať a pokúsime sa čo najskôr dostať do najlepšej formy. Čakajú ma ešte dva preteky vo Formule 1, potom máme Vianoce a hneď po nich pôjdem do továrne na simulátor. Nie je to veľa času a stále by ste chceli viac, no takto to skrátka bude,“ uzavrel taliansky pretekár.

Súvisiace články