logo F1online.sk

Seidl: Náš progres je dôležitejší než umiestnenie v Pohári konštruktérov

Lando Norris a Andreas Seidl
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 11. 2021

Tretie miesto je pre McLaren zrejme definitívne stratené, šéf tímu Andreas Seidl však napriek tomu vidí viac pozitív než negatív. Britská stajňa podľa jeho slov urobila ďalší veľký krok dopredu.

Ešte pred začiatkom sezóny Seidl vyhlásil, že McLaren by sa rád priblížil k Mercedesu a Red Bullu, a častejšie využil príležitosti na zisk pódií. Výsledky jeho prianie potvrdzujú. V sezóne 2020 získali „papájoví“ dve pódia (jazdilo sa 17 veľkých cien), teraz majú na konte päť pódiových umiestnení, a predovšetkým double z Monzy.

„Na určitých víkendoch ako v Monze či v Rakúsku mohli vyniknúť silné stránky nášho auta, a tieto body sme si plne zaslúžili,“ vyhlásil Andreas Seidl.

McLaren mal celkovo veľmi dobrý najmä úvod sezóny, keď sa zdalo, že má navrch nad Ferrari. „Získali sme tam veľa bodov a spoločne s Landom a Danielom sme mali v tejto bitke navrch. Bolo to najmä vďaka tomu, že sme boli ako tím pri jednotlivých ´operáciách´ počas víkendov veľmi silní. Čo sa týka rýchlosti, tam zostal obraz na tzv. normálnych tratiach počas sezóny rovnaký.“

Po letnej prestávke boli na tom „papájoví“ tiež vynikajúco, veď získali double v Monze a Lando Norris takmer vyhral v Rusku. Po Soči však prišla séria zlých víkendov a zlých výsledkov, ku ktorým sa pridali incidenty z prvých kôl či technické problémy. „Keď bojujete proti silnému Ferrari, potrebujete konzistentne získavať body s obomi autami, čo sa nám darilo v prvej polovici. Prišli však víkendy, keď sme nemaximalizovali náš potenciál, čo nás stálo veľa bodov v Holandsku či Turecku. Aj incidenty z prvých kôl v Mexiku a Brazílii nás vyšli draho. Všetky tieto momenty nás dostali do ťažšej pozície v Pohári konštruktérov,“ myslí si šéf McLarenu.

Kým pred rokom sa o tretie miesto bili tri tímy a navzájom si kradli body, teraz sú McLaren a Ferrari pomerne ďaleko pred zvyškom stredu poľa. „Nie je prekvapením, že Ferrari je po zlom roku opäť silné. S ich skúsenosťami, ľuďmi, infraštruktúrou a jazdcami ich musíte očakávať hore. Nie je to pre nás prekvapenie,“ zamyslel sa Andreas Seidl, ktorý si zrejme tiež dobre uvedomuje, že stiahnuť 39,5-bodovú stratu v záverečných dvoch pretekoch by sa rovnalo doslova zázraku. „Pre nás je najdôležitejšie, že sme urobili dobrý krok dopredu, pokiaľ sa pozeráme len na seba. Máme potvrdenie, že ideme správnym smerom.“

Pri pohľade na počet pódií, na ukončenie takmer deväťročného čakania na víťazstvo a počet získaných bodov má Seidl pravdu. V roku 2020 získali „papájoví“ celkom 202 bodov, čo predstavuje 11,9 bodu na jedno podujatie. Aktuálne majú na konte 258 bodov, čiže získavajú priemerne 12,9 bodu na jeden víkend. Oproti minulému roku ešte pribudli bodované šprinty, McLaren v nich bodoval raz v Monze.

„Ak by ste mi pred sezónou povedali, že skončíme na silnom štvrtom mieste, tak by som to pravdepodobne zobral. Zároveň sme pretekári a keď ste blízko k tretej priečke, chcete o ňu bojovať. Pokiaľ skončíte na štvrtom mieste, tak si to ako tím zaslúžite. Rovnako ako pred rokom, keď sme si zaslúžili tretiu priečku, pretože sme boli tretí najlepší tím,“ tradične jasne vyhlásil 45-ročný Nemec, ktorý si uvedomuje, že aj prípadný čiastkový neúspech voči Ferrari nemôže zakryť progres britskej značky.

„Sme koncentrovaní na túto bitku, avšak máme realistický pohľad na to, kde sa ako tím nachádzame. Najpodstatnejšie je, že sme jednoznačne urobili veľký krok vpred. A to po stránke auta, priemeru získaných bodov či časovej straty na kolo v porovnaní s Red Bullom a Mercedesom. V týchto ukazovateľoch sme sa zlepšili. Musíme naďalej pracovať ako tím, pretože len takto sa dostaneme späť na čelo Formuly 1,“ hovorí muž, ktorý má významný podiel na progrese McLarenu.

Vo Wokingu si však uvedomujú, že je pred nimi stále veľa práce, aby sa vrátili medzi najužšiu špičku a na miesta, kam historicky patria. „Vieme o našich nedostatkoch aj v oblasti infraštruktúry a máme plán, ako ich eliminovať. Potrebujeme určitý čas pri nastavení organizácie, aby sme vďaka ľuďom, ktorých máme v tíme, vytvorili stabilné prostredie. Potrebujeme sa spoločne učiť a robiť také kroky, aké sme urobili tento rok. Som veľmi šťastný z toho, čo v tíme vidím,“ uzavrel Seidl.