logo F1online.sk

Veľká cena Španielska súčasťou kalendára až do roku 2026

Po štarte VC Španielska 2021, Verstappen, Hamilton, Bottas
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2021

Veľa sa hovorilo o možnom konci Veľkej ceny Španielska, ktorá si pre nedostatočnú finančnú podporu a stále tesnejší kalendár svoje miesto neudrží. Opak je však pravdou. Zástupcovia športu i samotného podujatia v piatok oznámili predĺženie spolupráce až do roku 2026.

Okruh Catalunya je súčasťou kalendára od roku 1991. V Barcelone sa vtedy usilovne pracovalo na vybudovaní športovísk pred letnou olympiádou v roku 1992. Vybudovaný bol aj pretekársky okruh, ktorý sa stal jedným z najuniverzálnejších v Európe. Táto trať preverí všetky aspekty pretekárskych monopostov, preto sa stal taktiež dejiskom predsezónnych testov.

Súčasťou dohody je aj vylepšenie zariadení a infraštruktúry na okruhu, ktorý prejde modernizáciou. Hovorí sa aj o zmene podoby samotnej trate, najmä o odstránení mimoriadne nepopulárnej záverečnej šikany. Modernizácia bude smerovať aj k ambicióznym plánom šéfov okruhu týkajúcich sa ekologickej udržateľnosti.

„Sme radi, že môžeme oznámiť túto novú dohodu so Circuit de Barcelona-Catalunya,“ povedal šéf Formuly 1 Stefano Domenicali. „Chcem poďakovať promotérom a miestnym úradom za ich nadšenie a odhodlanosť v úsilí udržať Formulu 1 v Barcelone, spolu s vylepšeniami, ktoré budú na trati a infraštruktúre urobené.“

„Tímy a jazdci sa zakaždým tešia na preteky na tomto okruhu i návštevu Barcelony. Španielski fanúšikovia tak budú môcť naďalej zblízka sledovať svojich hrdinov Fernanda Alonsa a Carlosa Sainza,“ dodal Domenicali.

Súvisiace články