logo F1online.sk

Madridské milióny Barcelonu neodradili: Sme presvedčení, že predĺžime zmluvu

Na štartovom rošte VC Španielska 2022
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Preteky v Madride môžu byť pre Formulu 1 zásadnejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Španielske médiá avizujú, že táto veľká cena dostala ohromujúcu finančnú podporu. Tá je vysoko nad možnosťami Barcelony, ktorá však svoj boj nemieni vzdať, chce pokračovať v rokovaniach s Formulou 1 a dohodnúť sa na pokračovaní spolupráce.

Veľká cena Španielska v Madride spôsobila v médiách na Pyrenejskom polostrove malú senzáciu. Novinári sa priam predbiehali s novinkami. Madrid vraj platí Liberty Media 48 miliónov eur, čo je suma porovnateľná s „ropnými“ promotérmi v Katare, Saudskej Arábii či Baku. Mundo Deportivo zašlo ešte ďalej – hlavné mesto vraj platí až 60 miliónov a má podporu miliardárov ako Stephen Ross (krstný otec Veľkej ceny Miami, Hard Rock Stadium a Miami Dolphins) a dokonca aj Mexičana Carlosa Slima. Promotéri sa pritom chvália tým, že na organizovanie veľkej ceny si nevzali ani euro z peňazí daňovníkov.

Nechajme však mediálne špekulácie a presuňme sa do Barcelony. Tam začína krutý boj o udržanie Formuly 1. Cieľ je jasný: ignorovať peniaze a superlatívy okolo pretekov v Madride a dohodnúť sa s Liberty Media na novom kontrakte.

„Som presvedčený, že predĺžime zmluvu,“ vyhlásil pre katalánske rádio RAC1 tunajší minister obchodu Roger Torrent. „Máme excelentný vzťah s Formulou 1 a staviame na týchto základoch. Čím dlhšia zmluva, tým lepšia. Panuje veľká konkurencia, ale Formule 1 sa páčime. Ostatným nevenujeme pozornosť.“

„Modernizujeme naše zariadenia a potrebnú infraštruktúru. Meníme sa na najlepší permanentný okruh v Európe, možno aj na svete. Dlhodobo rokujeme s Formulou 1, ale máme svoj čas. V roku 2024 zorganizujeme ďalšie preteky a som presvedčený, že dôjde k predĺženiu kontraktu,“ dodal Torrent.

Pridal sa aj starosta Barcelony ​​Jaume Collboni, ktorý ubezpečil, že všetci ťahajú za jeden koniec povrazu a usilujú sa o jediný cieľ. „Zopakovali sme, že ak bude potrebné vyvinúť väčšie úsilie, tak mestské zastupiteľstvo Barcelony to na žiadosť vlády urobí. Nezabúdajme ani na obce regiónu Vallès Oriental, pre ktoré je táto veľká cena veľmi dôležitá, nie až tak pre mesto Barcelona ako také,“ povedal Collboni.