logo F1online.sk

Prvý tréning v Barcelone ovládlo vylepšené Ferrari

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 5. 2022

Druhá kapitola sezóny 2022 sa začala. Na okruhu Catalunya množstvo tímov predstavilo veľké balíčky noviniek, ktoré začali preverovať v prvom tréningu. Najlepší čas v ňom zajazdil Charles Leclerc pred Carlosom Sainzom, Max Verstappen skončil až tretí.

Po prvej hodine jázd však nemôžeme vyvodzovať žiadne veľké závery. Na jednej strane prvý tréning bol do veľkej miery len poznávací, na druhej strane nie všetci piloti zajazdili svoje skutočné maximá.

Kým Charlesovi Leclercovi a Carlosovi Sainzovi ich kolá celkom vyšli a delilo ich len 0,079 sekundy, Verstappenova trojdesatinová strata nie je reálna. Holanďan mal vo svojej kvalifikačnej simulácii rozbehnuté skvelé kolo, no po dvoch fialových sektoroch narazil na dlhý vláčik monopostov, ktoré musel predbehnúť. Nedá sa povedať, že by ho vyslovene spomalili, no jeho čas určite ani nevylepšili.

Štvrté miesto si vybojoval George Russell, Lewis Hamilton skončil až šiesty po tom, čo mu v najrýchlejšom kole vypovedalo službu DRS. Mercedesy po predstavení vylepšení vyzerajú byť spokojnejšie, no po skúsenostiach z Miami zostávajú veľmi opatrné. Auto síce neposkakovalo, ale to neznamená, že nebude ani v druhom tréningu a v sobotu. Piloti navyše neboli spokojní s balansom.

Domáci hrdina Fernando Alonso rozdelil strieborné šípy po tom, čo sa ráno dosť zostra pustil do komisárov i riaditeľa pretekov. FIA si ho za jeho výroky predvolala “na koberček”, prezradila BBC.

Najviac noviniek zo všetkých si do Barcelony priniesol McLaren. Lando Norris skončil siedmy, Daniel Ricciardo je deviaty. V prvej desiatke máme aj Pierra Gaslyho na ôsmom mieste a Júkiho Cunodu, ktorý ju uzatvára.

Aston Martin sa s vylepšeným monopostom koncentroval na zber dát: V úvode tréningu sme na aute Sebastiana Vettela videli aerodynamické senzory. Nemec mal aj problémy s výfukovým systémom, ktoré narušili jeho piatkový program, no napokon sa počtom kôl stihol dotiahnuť.

Dvom “nováčikom” sa dnes celkom darilo. Robert Kubica skončil trinásty pomerne ďaleko pred Valtterim Bottasom, Nyck de Vries zas v minisúboji s Nicholasom Latifim zajazdil o desatinku lepší čas. Posledné miesto obsadil Jüri Vips, ktorý mal na začiatku nešpecifikované problémy s riadením, a neskôr sa ku kvalifikačnej simulácii nedostal. Na úplnom konci mal síce rozbehnuté kolo s fialovými minisektormi, ale nedokončil ho.

https://pbs.twimg.com/media/FTNB4BHXwAELqhn?format=jpg&name=medium