logo F1online.sk

Domenicali posiela nádej do Katalánska: Prítomnosť Madridu nevylučuje zotrvanie Barcelony

Piloti sa radia na štartovom rošte
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

Veľká cena Španielska bude od roku 2026 patriť Madridu. Znamená to však, že Barcelona je definitívne mimo hry? Posledných pár rokov zmluvy má ešte pred sebou. Mohla by si miesto udržať? Napríklad pod hlavičkou Veľkej ceny Katalánska? Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali túto myšlienku rozhodne neodmietol.

Jedno je isté: na rok 2026 majú platnú zmluvu Madrid aj Barcelona. Aj keď to ešte nie je potvrdené, zdá sa, že v tomto roku sa na španielskom území uskutočnia dve veľké ceny. Krátko pred oficiálnym potvrdením Madridu informovala Barcelona (dokonca ústami samotného katalánskeho premiéra), že rokuje s Formulou 1 o predĺžení svojho kontraktu a bez ohľadu na plány hlavného mesta mieni pokračovať na svojej ceste.

Povzbudenie do Katalánska poslal dokonca aj generálny riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali, podľa ktorého zmluva s Madridom neznamená definitívny koniec pre Barcelonu. „Aby sme sa vyhli nedorozumeniam a všetko objasnili, prítomnosť Madridu nevylučuje zotrvanie Barcelony smerom do budúcna,“ povedal Talian pre oficiálne stránky Formuly 1.

„Diskusie pokračujú a chceme zistiť, či smerom do budúcnosti môžeme rozšíriť našu spoluprácu s Barcelonou. S tamojšími ľuďmi totiž máme veľmi dobré vzťahy,“ ubezpečil Domenicali.

Toho teší aj mimoriadny záujem na španielskom trhu. Aj keď to nie je tak dávno, čo táto krajina mala dve veľké ceny (v Barcelone a Valencii), zásluhou Carlosa Sainza a Fernanda Alonsa má na rošte dvoch špičkových pretekárov, ktorí sú doma mimoriadne populárni. „Španielsky trh ešte pred pár rokmi nebol v centre nášho záujmu. Teraz je však veľmi dôležitý. Podpísali sme novú zmluvu so španielskym vysielateľom DAZN minimálne do konca roka 2026. Sú to určite príjemné starosti, keď viacero miest – niektoré dokonca v tej istej krajine – chce hostiť veľkú cenu. Ukazuje to hodnotu našej ponuky. Nesmieme však zabudnúť na dôvod nášho úspechu a nemôžeme byť samoľúbi,“ povedal Domenicali.

Madrid pritom podpísal s Formulou 1 dlhodobú zmluvu. Tie sú v ostatnom období v móde. Hlavné mesto Španielska by malo zostať v kalendári najneskôr do roku 2035. Dlhší kontrakt má v súčasnosti len Bahrajn (2036) a Austrália (2037).

„Som veľmi rád, že ide o dlhodobú zmluvu, ktorá je platná až do roku 2035. Toto je cieľ Formuly 1, či už sa jedná o nových, alebo etablovaných promotérov. Umožňuje to všetkým zúčastneným plánovať budúcnosť a investovať do budúcnosti. Takto majú organizátori, naši partneri, naše tímy a náš šport záruku. V minulosti sa zmluvy podpisovali na dva, tri alebo päť rokov. Teraz sú všetky nové kontrakty zamerané dlhodobo. A ak sú krátke, je na to dôvod,“ uviedol Domenicali.