logo F1online.sk

Barcelona investuje 50 miliónov eur. Promotéri dúfajú, že sa udržia v kalendári

Monoposty na štartovom rošte
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2024

Súboj medzi Barcelonou a Madridom o Formulu 1 presahuje športové rozmery. Rivalita medzi týmito mestami a separatistické ašpirácie Katalánska sa neraz prenášajú aj do sveta športu. Madrid sa rozhodol investovať veľké peniaze a vzal Barcelone ochrannú známku Veľkej ceny Španielska. Na pobreží Stredozemného mora sa však nevzdávajú a vedia, že posledné slovo budú mať Liberty Media a Stefano Domenicali.

Na ašpirácie Madridu reagovala Barcelona príspevkom, na ktorom boli zachytené rekonštrukčné práce na budove boxov. Tá patrí medzi dominanty (spolu s veľkou hlavnou tribúnou) okruhu Catalunya. Na trati sa v súčasnosti tvrdo pracuje a organizátori podujatia dúfajú, že investícia vo výške 50 miliónov eur sa vyplatí a zaručí dlhodobú budúcnosť pretekov v Barcelone.

Kataláncom vyprší zmluva po skončení sezóny 2026. V tom roku bude mať premiéru aj Madrid, čo znamená, že prvýkrát od Veľkej ceny Európy vo Valencii v rokoch 2008 až 2012 sa uskutočnia na španielskom území dve podujatia. Zdá sa, že v nabitom kalendári Formuly 1 nie je miesto pre dve veľké ceny na území jedného štátu, ale Stefano Domenicali jednoznačne prehlásil, že Barcelona si môže udržať svoje miesto, aj keď nie je nepravdepodobné, že sa týmto len pokúsil vytiahnuť od Kataláncov viac peňazí.

Napriek tomu sú zástupcovia Barcelony optimistickí, pokiaľ ide o budúcnosť ich podujatia, a dúfajú, že dokončenie renovácie za 50 miliónov eur pomôže uzavrieť novú zmluvu. V posledných rokoch bol okruh kritizovaný za svoje zastarané zariadenia a priemerný zážitok pre fanúšikov. Ročník 2022 poznačili logistické problémy, ktoré si vyžiadali ospravedlnenie zo strany promotérov a požiadavku F1 na zlepšenie problémov s prístupom na okruh.

Na neformálnom tlačovom stretnutí, na ktorom sa zúčastnil aj portál Motorsport.com, predstavitelia okruhu a katalánskej vlády vyjadrili optimizmus, že rozsiahla rekonštrukcia zmierni niektoré z týchto problémov a umožní lepšie rozdelenie fanúšikovských davov. Prístup na okruh nie je jednoduchý a so zvyšujúcim sa záujmom o Formulu 1 čelil okruh návalu ľudí, ktorý sa nepodarilo logisticky uniesť.

Poteší sa aj Stefano Domenicali, ktorý dlhodobo žiada päťhviezdičkové podmienky pre tých najbohatších fanúšikov – držiteľov tzv. Paddock Club. Súčasťou rekonštrukcie totiž je okrem prestavby budovy boxov aj výstavba novej krytej terasy práve pre týchto exkluzívnych hostí. Súčasťou renovácie je aj nová kontrolná veža a chodník cez zadnú rovinku, ktorý spojí padok so štadiónovou sekciou a vznikne tam priestor pre pohostinské zariadenia.

Ešte nevieme, aké meno dostane podujatie v roku 2026. Veľká cena Barcelony, Veľká cena Katalánska či Veľká cena Európy sa zdajú ako najpravdepodobnejšie možnosti. Je však jasné, že udržanie miesta v kalendári aj v roku 2027 nebude jednoduché. S veľkou podporou Petronasu hlási svoj záujem Sepang a hovorí sa aj o ďalších nových podujatiach, napríklad v Afrike či v Chicagu.