logo F1online.sk

Lúči sa Barcelona s Formulou 1? Katalánci zahájili vlastný boj a rokujú s F1

Po štarte VC Španielska 2023
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Malá občianska vojna o Formulu 1? Spory a rivalita medzi Madridom a Barcelonou ďaleko presahujú hranice Španielska a vie o nich v podstate celý svet. Katalánsko teraz čelí nemalej výzve v podobe úsilia Madridu o zisk miesta v kalendári. Samozrejme, nik v hlavnom meste sa nestavia do pozície konkurenta Barcelony, ale je takmer jasné, že v dnešnom nabitom kalendári nie je miesto pre dve veľké ceny na území Španielska.

Úsilie Madridu usporiadať preteky v uliciach hlavného mesta prišlo ako blesk z jasného neba. Promotéri sa vo svojej kampani nestavajú do pozície vyzývateľa Barcelony a obe strany robia všetko, aby pri vyhláseniach obišli rivalitu týchto dvoch miest, ale je zrejmé, že každý Španiel dokáže čítať medzi riadkami. Aj keď sme už svojho času mali dvoje pretekov na území tejto krajiny a aj dnes má také Taliansko dve veľké ceny, nezdá sa reálna predstava, že by Španielsko získalo v kalendári F1 hneď dve miesta.

Barcelona má zmluvu ešte na roky 2024, 2025 a 2026, takže Madridu sa otvára príležitosť na rok 2027, aj keď v hlavnom meste chcú preteky už v roku 2026. Barcelona a okruh Catalunya nikdy nemali v kalendári pevné miesto, táto trať patrí medzi najmenej populárne a promotéri veľkej ceny nie sú zvlášť bohatí. Šance Madridu teda nemusia byť vôbec malé.

Katalánci sa však neboja a mienia bojovať o priazeň Formuly 1. Na špekulácie odpovedal katalánsky premiér Pere Aragonès osobne pre Catalunya Radio. Podľa jeho slov ambície Madridu nič nemenia na plánoch Barcelony. „Tu v Katalánsku niekedy zvykneme uvažovať trochu provinčne. Neexistuje dôvod, prečo by sme mali celý deň pozerať určitým smerom. Táto krajina má čo ponúknuť a presne to musíme zveľaďovať,“ vyhlásil Aragonès.

„Že by mal niekto odísť? Je na Formule 1, či sa rozhodne organizovať viac veľkých cien na území jedného štátu. Spolupracujeme s Formulou 1 a máme s nimi veľmi dobré vzťahy. V tomto roku 2024 sa bude konať veľká cena u nás a pracujeme na tom, aby podujatie pokračovalo aj po roku 2026. Oni povedia, čo sa bude diať na iných miestach,“ pokračoval katalánsky premiér.

„Keď som povedal, že zvykneme uvažovať provinčne, to ešte neznamená, že budeme pohŕdať ľuďmi v hlavnom meste štátu. Vážime si však, čo máme, a chceme naďalej skúmať náš potenciál,“ dodal.

Najlepší spôsob, ako zareagovať na záujem Madridu, je predĺžiť zmluvu s Formulou 1. Tá si teraz mädlí ruky, pretože tu má dvoch záujemcov na území jedného štátu, čo znamená, že cena rastie. Kto dá viac? V bitke peňazí zrejme bude mať navrch Madrid, ale Aragonès je o plánoch Barcelony pevne presvedčený.

„Oznámime to, keď to bude podpísané. Naše noty nebudú písať ľudia vonku,“ povedal na margo plánov Madridu. „Naše rokovania pokračujú dobre, spolupráca je pozitívna a budúcnosť podujatia v Montmeló bude závisieť od okruhu a od Formuly 1. Nebude závisieť od nikoho iného.“