logo F1online.sk

Ako Katar či Saudská Arábia. Madrid údajne zaplatil F1 horentnú sumu

Španielsko, ilustračné
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Formula 1 je v móde a na ničom to nie je vidieť lepšie ako na peniazoch. Hodnota tímov prudko rastie a s nimi aj cena za usporiadanie veľkej ceny. Bohužiaľ, promotéri v Amerike či na Blízkom východe určujú trend aj v európskych krajinách a tie teraz zažívajú nevídaný nárast cien vstupeniek. Zdá sa, že rovnaký príbeh stojí za zorganizovaním pretekov v Madride.

Ako sme už videli v prípade Kataru, Saudskej Arábie či Las Vegas, dohodnúť sa s Formulou 1 nie je ťažké. Keď položíte na stôl dostatočne veľký kufrík s peniazmi, nevadí ani skutočnosť, že na rok 2026 predsa už máte zmluvu s jedným španielskym promotérom. Kým rokovania s pretekmi v Monze, Monaku či Spa sa neustále naťahujú a podpisujú sa krátkodobé zmluvy, tí najbohatší dostávajú za bianko šek rýchle jednanie.

Podľa španielskej televízie TV3, na ktorú odkazuje portál PlanetF1.com, zaplatili madridskí promotéri za desaťročnú zmluvu porovnateľnú sumu ako tie najbohatšie veľké ceny v kalendári, ktorými sú Azerbajdžan, Saudská Arábia či Katar. Ročne vraj odíde z hlavného mesta Španielska na účet Liberty Media 48 miliónov dolárov, čo je suma, ktorá z Madridu robí pravdepodobne najštedrejšieho promotéra v Európe.

Jednoduchá matematika hovorí, že za desať rokov platnosti zmluvy je to takmer pol miliardy eur. Na druhej strane, ak sa ceny budú takto posúvať aj naďalej, v roku 2035 (poslednom roku kontraktu) nemusí byť takmer päťdesiat miliónov vôbec veľa.

Podľa menovaného zdroja sú to veľmi zlé správy hlavne pre Barcelonu. Katalánski promotéri patria, naopak, medzi najskromnejších v kalendári a ponuke Madridu nedokážu konkurovať. „Je to takmer dvojnásobok sumy, ktorú Generalitat de Catalunya zaplatila za preteky v Barcelone. Odhadom platí katalánska veľká cena 25 miliónov eur,“ uviedol PlanetF1.com s odkazom na TV3.

Napriek tomu sa Barcelona pokúsi o udržanie pretekov. Oveľa viac peňazí nemôže ponúknuť a za päťdesiat miliónov dostal Madrid aj značku Veľkej ceny Španielska. Ak sa teda Kataláncom nejakým zázrakom podarí udržať, pravdepodobne sa tak stane pod hlavičkou Veľkej ceny Katalánska alebo Veľkej ceny Barcelony.

Súvisiace články