logo F1online.sk

Ďalšia katastrofálna nedeľa McLarenu: Ricciardo odstúpil pre poruchu motora

Daniel Ricciardo v boxoch, odstupuje
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 11. 2021

Nádeje McLarenu na tretie miesto sa dostávajú skôr do teoretickej roviny. Britský tím doslova „vybuchol“ druhýkrát po sebe a rovnako ako v Mexiku získal v Brazílii len bod. Na Ferrari stráca tri podujatia pred koncom 31,5 bodu.

Daniel Ricciardo jazdil prakticky od začiatku na bodoch. Po prvých pitstopoch bol ôsmy a snažil sa manažovať pneumatiky. Aj vzhľadom na to, že degradácia na strednej zmesi bola u Ricciarda v prvom stinte relatívne nízka, sa v tíme snažili o jednozastávkovú stratégiu oproti Ferrari, ktoré sa vybralo cestou dvoch zastávok.

Stopku akýmkoľvek plánom vystavila porucha pohonnej jednotky, kvôli ktorej Ricciardo prvýkrát v sezóne nevidel šachovnicovú vlajku. „Už pár kôl predtým som cítil, že to prichádza. Riešili sme to s mojím inžinierom Tomom Stallardom, skúšali sme zmeny nastavení, no výkon klesal čoraz viac. Nevedeli sme to dať dokopy na trati. Verím, že túto pohonnú jednotku ešte budeme môcť oživiť a použiť,“ povedal Daniel Ricciardo. Medzi riadkami si môžete prečítať, že zlým správam pre „papájových“ nemusí byť konca. Po problémoch s motorom im môže reálne hroziť v nasledujúcich pretekoch výmena pohonnej jednotky a penalizácie.

Mimo poruchy bol Ricciardo spokojnejší než v sobotňajšom šprinte. „Vyzeralo to pomerne dobre. Veril som, že by sme cez stratégiu mohli potrápiť Ferrari, pri ktorých bolo jasné, že pôjdu na dve zastávky. Celkovo si z dneška môžem vziať oveľa viac pozitív než zo šprintu. Škoda, že moje preteky ukončila vec mimo našej kontroly. O týždeň budeme mať ďalšiu šancu,“ doplnil skúsený Austrálčan.   

McLaren zažíva obdobie plné trápenia. Prakticky počas každého víkendu sa od double v Monze udialo niečo, čo skompromitovalo výsledky jedného alebo priamo oboch pilotov. Môžeme hovoriť o strategických zaváhaniach, nevydarených kvalifikáciách, chybách jazdcov či incidentoch z prvých kôl. Jednoducho, povestné „momentum“ je momentálne jasne na strane Ferrari a pri takomto bodovom rozdiele je otázkou, či ešte vôbec môžeme hovoriť o reálnej bitke o tretiu priečku.

„Náročná nedeľa, po ktorej sme za našu snahu odmenení len jedným bodom. Nanešťastie, Lando po dobrom štarte utrpel po kontakte s Carlosom defekt a výrazné poškodenie na podlahe, ktoré ho stálo výkon počas celých pretekov. Zabojoval a získal bod, čo je však pri pohľade na pozíciu na štarte sklamanie. Danielove preteky prebiehali dobre, pokým nestratil výkon,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl, ktorému sa len ťažko hľadali pozitíva.

„Tieto tri preteky v rozmedzí troch víkendov nám zatiaľ nevychádzajú, no verím, že už o sedem dní dopadneme lepšie. Bez ohľadu na výsledok pracovali všetci v tíme veľmi tvrdo, aj vzhľadom na ťažkosti s dodávkou vecí na okruh. Mali sme konkurencieschopné auto. Tešíme sa do Kataru,“ uzavrel šéf McLarenu.