logo F1online.sk

Norris s veľkou dávkou optimizmu, Ricciardo si verí na štarte

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 11. 2021

Po tom, ako zle vyzerali v piatok, môžu byť v McLarene s výsledkom kvalifikácie pomerne spokojní. Daniel Ricciardo siedmym miestom rozdelil Ferrari, a Lando Norris po výmene pohonnej jednotky zo všetkých síl pomáhal tímovému kolegovi.

Britský tím sa v sobotu rozhodol nasadiť Landovi Norrisovi štvrtú pohonnú jednotku Mercedes. V textovom prenose na svojom webe pred tretím tréningom priznal, že výmena bola do veľkej miery naplánovaná už pred víkendom, a aj preto sa Norris v piatok venoval skôr pretekovému tempu. Rozhodnutie sa dá strategicky plne pochopiť – spoľahlivosť je v bitke o tretie miesto kľúčová, a čakajú nás trate, kde budú možnosti na predbiehanie zrejme horšie než v Mexiku. Prínos čerstvej pohonnej jednotky teda môže aj v dlhodobom meradle prevýšiť negatíva plynúce z penalizácie.

„Celkom dobrá sobota, nemyslím si, že sme mohli urobiť niečo viac. Rýchlostne sme ďaleko za AlphaTauri. Chcel som sa kvalifikovať pred Cunodom, ktorý tiež menil motor, avšak reálne to asi nebolo možné,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý v kvalifikácii pomáhal Danielovi Ricciardovi. V Q2 mu poskytol vzduchový vak, avšak následne odjazdil aj svoje rýchle kolo na strednej zmesi. Postúpil s ním do Q3, čiže na strednej zmesi bude štartovať aj dnes. A aj v Q3 na dlhej rovinke opäť spolupracoval s Ricciardom, ktorý vďaka zákrytu mohol dosiahnuť vyššiu rýchlosť.

„Rád som poskytol vzduchový vak aj Danielovi. Od začiatku víkendu som s tým nemal problém, no musel som myslieť aj na svoj víkend a dostať sa do rytmu. Snažil som sa pomôcť Danielovi, aby bol čo najvyššie, a teším sa, že rozdelil Ferrari,“ hovorí britský mladík, ktorý počas svojej kariéry F1 zatiaľ nezažil veľa štartov z chvosta poľa.

Do pretekov vyštartuje z osemnásteho miesta. „K pretekom pristupujem s veľkou dávkou optimizmu. Verím, že to bude zábavné, no nie je to úplne ľahká trať na predbiehanie. Takže uvidíme. Zatiaľ som nezažil veľa štartov z úplného konca roštu. Sme tam viacerí, ktorí sa budeme snažiť dostať dopredu. Inak to však nebude iné, len možno budem musieť do prvej zákruty brzdiť skôr než zvyčajne,“ uzavrel Lando Norris.  

Daniel Ricciardo dostal zo svojho MCL35M v kvalifikácii zrejme maximum a dnes odštartuje siedmy. Mrzieť ho mohla akurát strata dvoch tisícin na šiesteho Carlosa Sainza. „Je trochu trpké stratiť dve tisíciny, ale na druhej strane, nie je zlé rozdeliť Ferrari. Urobil som malú chybu v trinástej zákrute, kvôli ktorej som zrejme prišiel o šieste miesto. Štartujem však na čistejšej strane, čo by malo byť dobré. Pokúsim sa získať nejaké pozície, ako sa mi už párkrát podarilo. Som pomerne spokojný,“ vyhlásil Daniel Ricciardo.

Vzhľadom na to, ako „papájoví“ vyzerali v piatok, urobili v sobotu dobrý krok dopredu. „Ferrari a AlphaTauri sú však stále rýchlejší, a potrebovali sme nájsť dosť veľa času, aby sme ich zdolali. Nechcem teda skákať od radosti, ale z pohľadu rýchlosti a konkurencieschopnosti sme urobili krok dopredu. Výborne sme fungovali ako tím, keď mi Lando pomohol,“ doplnil skúsený Austrálčan.

Dnes čakajú na jazdcov McLarenu dve odlišné výzvy. „Celá kvalifikácia bola o tímovej práci. Výzvou bolo dostať Daniela čo najvyššie s Landovou pomocou. Tím a jazdci výborne zrealizovali náš program a dosiahli sme prakticky všetko, čo sme chceli. Po ťažkom štarte do víkendu sme zostali koncentrovaní a tvrdo sme pracovali, aby sme boli v sobotu silnejší. Auto bolo skutočne konkurencieschopné oproti našim súperom. Siedme miesto a štart z konca poľa znamená, že naši jazdci budú čeliť odlišným výzvam. Pripravíme sa na tieto scenáre a tešíme sa na ďalšie vzrušujúce preteky,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl.