logo F1online.sk

V prvom tréningu kraľovali Mercedesy, podľa Red Bullu najmä vďaka rovinkám

Valtteri Bottas
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2021

Helmut Marko pred víkendom v Austine avizoval, že Red Bull zrejme našiel liek na výkonnostnú stratu na Mercedes. Ak je to naozaj pravda, tak ho pred prvým piatkovým tréningom zabudol užiť. Valtteri Bottas a Lewis Hamilton totižto boli veľmi rýchli a s prehľadom obsadili prvé dve priečky.

Najlepší čas zajazdil Valtteri Bottas, ktorý kolo na Okruhu Amerík odjazdil za 1:34,874, čo bol o 45 tisícin lepší výkon ako Hamiltonov. Dvojica bola o poznanie rýchlejšia ako tretí Max Verstappen. Holanďan nabral takmer sekundové manko.

Valtteri Bottas mu však nemusí robiť také starosti ako Hamilton. Fín totižto v piatkovom tréningu nasadil šiesty spaľovací motor, kvôli čomu na štarte stratí päť priečok. Pre úplnosť doplňme, že nový spaľovací motor, turbo a MGU-H dostali Sebastian Vettel a George Russell, rovnako z tábora Mercedesu. Na rozdiel od Bottasa však budú štartovať z chvosta štartového poľa.

Christian Horner sa na margo rýchlosti Mercedesu vyjadril už počas tréningu. Uviedol, že 90 percent náskoku si súper vypracoval len na rovinkách. Pravdou je, že v prvej desiatke pilotov podľa maximálnej rýchlosti Red Bull chýbal. Šetril pohonnú jednotku alebo Mercedes vymyslel novú vychytávku?

Štvrté a piate miesto obsadili Charles Leclerc a Carlos Sainz. Monačan mal počas dnešných jázd menšie problémy, keď sa v prvom sektore roztočil a skončil v štrku. Našťastie si monopost nepoškodil a mohol pokračovať v jazdách.

Menej ako dvojsekundovú stratu mali už len Pierre Gasly, Sergio Pérez a Lando Norris. Prvú desiatku uzavrela Alfa Romeo s Antoniom Giovinazzim a Kimim Räikkönenom.

V prvom tréningu sme videli aj jednu červenú vlajku. Fernando Alonso dostal hneď na začiatku príkaz odstaviť svoj monopost, čo spravil za dvanástou zákrutou. Z monopostu začal vytekať kvapalina. Mechanici však dali monopost pomerne rýchlo dokopy a Alonso stihol odjazdiť dvanásť kôl.

https://pbs.twimg.com/media/FCUiCWoWQAAvdS2?format=jpg&name=medium