logo F1online.sk

Jazdec diktuje stratégiu tímového kolegu? Bizarné, hovorí Palmer

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2021

Max Verstappen získal v boji o titul šampióna drobný náskok. V Turecku i Spojených štátoch zvýšil svoj náskok a momentálne vedie o dvanásť bodov. Tímové dvojky Valtteri Bottas a Sergio Pérez sa tohto boja zúčastňujú sporadickejšie, avšak ich prínos môže mať zásadný vplyv. Uvedomuje si to aj Max, ktorý v Austine vnukol svojmu tímu myšlienku povolať do boxov aj Sergia Péreza. Takáto dynamika vo vnútri stajne je podľa bývalého pilota Jolyona Palmera bizarná.

Verstappen zašiel v desiatom kole Veľkej ceny USA po čerstvé pneumatiky. V Austine bol undercut nesmierne efektívny a Red Bull presne to využil. A čo viac, pokúsil sa zasiahnuť aj do stratégie Mercedesu. Na popud Verstappena povolal tím do boxov aj Péreza, ktorý sa tým mohol prepracovať na druhé miesto. Mercedes v tom momente už nemal na výber, musel ťah dvojky Red Bullu pokryť, aby nestratil aj druhé miesto.

„Je to niečo neslýchané, aby sa jazdec v priebehu pretekov snažil diktovať stratégiu svojho tímového kolegu. Red Bull však správne povolal Péreza a Hamilton bol potom nútený ho pokryť,“ napísal Palmer vo svojom stĺpčeku pre F1.com.

„Vieme, že Red Bull z času na čas obetuje Péreza, aby si tak pomohol v jazdeckom šampionáte. V Silverstone ho napríklad povolal do boxov, aby zajazdil najrýchlejšie a zabránil Hamiltonovi získať extra bod. V tom čase pritom jazdil na bodoch.“

„Je to trochu bizarná dynamika vo vnútri tímu, keď jazdecká jednotka niečo také naznačí do vysielačky. Ukazuje to však, aký je Verstappen cieľavedomý. Správa sa ako pilot, ktorý tam bol skôr a má skúsenosti, aby dokázal čítať preteky a robiť správne rozhodnutia aj pod veľkým tlakom,“ píše Palmer.

„Celý tím aj s jeho tímovým kolegom ťahá za jeden koniec povrazu. Je to zrejmé aj pri pohľade na situáciu z prvého kola, keď Sergio nešiel s Maxom do súboja,“ dodal bývalý pilot Renaultu.

Ten má jasno v tom, kto je pred zvyškom sezóny favorit. Na okruhu ako COTA, na ktorom bol Mercedes historicky silný, dokázali Verstappen a Red Bull svojho soka vyšachovať. Navyše, čakajú nás trate, na ktorých by mali byť „červení býci“ silní.

„Po Turecku bol Verstappen sklamaný, myslel si, že Mercedes získava výhodu. Lusknutím prsta sa to však otočilo. Teraz je rozdiel dvanásťbodový – od Silverstone nemal žiadny z jazdcov na čele šampionátu takýto náskok – a čaká nás Mexiko, ktoré býva Achillovou pätou Mercedesu. A čo viac, Hamilton čelí hrozbe ďalšej penalizácie,“ píše Palmer.

„Vďaka perfektnej jazde si Verstappen upevnil pozíciu favorita na titul. Na preteky v Austine sa možno budeme spätne pozerať ako na jazdu šampióna,“ dodal.

Súvisiace články